RSS

Noord-Holland start eigen duurzaam energiebedrijf

Noord-Holland start eigen duurzaam energiebedrijf

De provincie Noord-Holland start met een eigen duurzaam nutsbedrijf. Hiervoor is de Noord-Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) opgericht. Volgens Fred Gardner, directeur van Teamwork Technology – een bedrijf dat nieuwe initiatieven in de markt zet, is het doel om in 2030 voor 50% uit duurzame energie te halen.

Tegen 2050 moet zelfs 100% van de energie uit duurzame bronnen verkregen worden. Van de duurzame energie moet 40% uit zonnepanelen komen en nog eens 40% uit windenergie. De helft van die windenergie komt uit offshore, de overige 50% uit on shore. Verder zet NHEC in op 10% biomassa en nog eens 10% aan getijdenenergie en andere duurzame bronnen. Volgens Gardner is 40% zonne-energie niet onrealistisch, omdat ook in Nederland genoeg mogelijkheden zijn. Voor 40% zonne-energie is het al voldoende om 1% van de oppervlakte van de provincie vol te leggen met PV-cellen.

Volgens Harry Lamers van Noordwest8, een samenwerkingsverband van 22 gemeenten, de Kamer van Koophandel en boerenbrancheorganisatie LTO Noord, zijn zowel bewoners als bestuurders enthousiast over de plannen. Volgens Gardner neemt het begrip toe als mensen zien dat een windmolen de eigen stroomvoorziening regelt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?