RSS

Barroso wil klimaat hoog op agenda G8-top

Barroso wil klimaat hoog op agenda G8-top

BRUSSEL (ANP) – De klimaatverandering zal een belangrijk gespreksonderwerp vormen tijdens de G8-top woensdag in L’Aquila in Italië. De industrielanden moeten een voorbeeld geven door hun emissies met 80 procent terug te dringen, zei voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie maandag tijdens een persconferentie in Brussel.

Een aantal landen zijn echter nog weinig bereid om deze verplichtingen aan te gaan. Rusland, Canada en Japan hebben hun bedenkingen geuit.

Barroso zal de Europese Commissie vertegenwoordigen tijdens de top met de leiders van de grootste economieën ter wereld. Hij zei de landen te zullen oproepen om de CO2-emissies in 2050 wereldwijd met 50 procent terug te dringen. Ook zal hij benadrukken dat de temperatuurstijging tot maximaal 2 graden beperkt moet worden en zal hij wijzen op de kansen van een koolstofarme economie.

Naast de voorzitter van de commissie, nemen de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Japan, Rusland en Canada deel aan de top. Zij zullen praten over de economische en financiële crisis, de handel, de ontwikkeling van Afrika en de voedselzekerheid. ,,Verantwoordelijkheid en solidariteit staan hierbij voorop. We moeten rekening houden met toekomstige generaties”, aldus Barroso.

Milieudefensie is blij met de oproep van Barroso, maar benadrukt dat de Europese Unie zelf ook meer actie moet ondernemen. De internationale onderhandelingen verlopen onder meer stroef doordat de EU niet concreet is over de financië steun voor ontwikkelingslanden in hun strijd tegen klimaatverandering. ,,Als Barroso echt voortgang wil boeken, dan moet hij zorgen dat de EU geld op tafel legt”, aldus Willem Verhaak, campagneleider Klimaat bij Milieudefensie.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?