RSS

VS en Rusland gaan kernwapens verminderen

VS en Rusland gaan kernwapens verminderen

Amerika en Rusland zijn het eens over een verdrag over vermindering van kernwapens, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De verklaring wordt later vandaag gepresenteerd door de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtsgenoot Medvedev.

Het document biedt een raamwerk voor vernieuwing van een wapenverminderingsverdrag uit de Koude Oorlog, START-1 geheten.

De ‘raamwerkovereenkomst’ die beide presidenten maandag in het Kremlin officieel aankondigen, biedt specifieke richtlijnen voor onderhandelaars. Daarom zou een nieuw verdrag al voor het einde van dit jaar klaar voor ondertekening kunnen zijn. Het huidige START-1 verdrag dat het aantal nucleaire langeafstandswapens reguleert, verloopt dan.

Poetin
De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt Rusland, waar hij vandaag op het Kremlin een gesprek met zijn Russische ambtsgenoot Dmitri Medvedev zal hebben. Dinsdag volgt een gesprek met Vladimir Poetin, de premier en ex-president van Rusland.

Op papier is Poetin niet meer de machtigste man van Rusland, maar in de praktijk overschaduwt hij zijn opvolger Medvedev. Het is voor Obama derhalve belangrijk om goede relaties te hebben met beide Russische leiders.

Het is de vraag of Obama, Medvedev en Poetin aansprekende afspraken zullen maken tijdens het bezoek van de Amerikaanse president. Vooralsnog vinden de leiders van beide landen elkaar vooral bij het maken van plannen voor het terugdringen van de arsenalen kernwapens.

Verder willen ze een akkoord tekenen over transport van militair materieel naar Afghanistan via het luchtruim van Rusland.

G8-top
Tijdens zijn vijfde reis naar het buitenland als president brengt Obama later in de week ook nog een bezoek aan Italië in verband met de G8-top, waarna hij doorvliegt naar Afrika. Zaterdag landt hij in Accra, de hoofdstad van Ghana.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?