RSS

Team FreshGen naar finale Imagine Cup 2009 in Cairo

Team FreshGen naar finale Imagine Cup 2009 in Cairo

Gino, Jan en Masi, drie eerstejaars studenten van de Erasmus Universiteit, vertrekken donderdag naar Cairo. Van 3 tot en met 7 juli zullen zij Nederland vertegenwoordigen tijdens de wereldwijde softwarecompetitie van Microsoft, de Imagine Cup. Meer dan 300.000 studenten afkomstig van over de hele wereld hebben zich ingeschreven. De wedstrijd daagt studenten uit om een oplossing te bedenken voor ’s werelds grootste problemen, de acht millenniumdoelen.

Bij de landelijke finale van de Imagine Cup 2009 kwam het team FreshGen van Erasmus Universiteit Rotterdam als beste uit de bus. Het team bestaat uit drie eerstejaars studenten van de opleiding Economie en Informatica: Gino Mangnoesing (20 jaar), Jan Hummelman (20 jaar) en Masi Dawoud (18 jaar). Deze studenten zullen met het door hen bedachte project ‘Drug Donation Network’ Nederland vertegenwoordigen in Cairo.

Jan: “Drug Donation Network (D.D.N.) is een applicatie bedacht voor gerichte medicijnverspreiding door middel van productidentificatie. We willen daarmee de distributie vergemakkelijken en communicatie bij medicijndonatie eenduidiger maken. Door middel van het gebruik van RFID (Radio Frequency Identification) en GPS (Global Positioning System) willen we de identificatie en lokalisatie realiseren. In ons concept worden alle gedoneerde medicijnen opgenomen in een wereldwijde database. Momenteel zijn er nog veel problemen bij de donatie van geneesmiddelen bedoeld voor derdewereldlanden. De identificatie van geneesmiddelen verloopt moeizaam en medicijnen raken zoek. Bovendien wordt donatie nauwelijks gedaan op basis van behoeften aan de ontvangende kant. Met ons Drug Donation Network willen wij deze problemen oplossen”.

Gino licht toe: “Door middel van RFID kan medicatie eenvoudig gescand worden, waarbij alle relevantie informatie uit de database wordt opgehaald. Op deze manier kan de ontvanger snel zien wat hem is gestuurd en waar de betreffende medicijnen voor dienen. Het zoekraken van medicijnzendingen willen we voorkomen door middel van een zogenaamde GPS-tag. Hiermee is via internet overal in de wereld de actuele locatie van een zending op te vragen en tevens een schatting te maken van de aankomsttijd”.

D.D.N. richt zich op alle medicijnbehoevende en medicijndonerende mensen. Masi: “Ons idee heeft een focus op millenniumdoel zes dat gericht is op de wereldwijde bestrijding van dodelijke ziektes en het verbeteren van de gezondheidszorg. Ons idee is ook gericht op millenniumdoel acht: het realiseren van toegang tot betaalbare medicijnen, een eerlijk handelssysteem en minder schulden voor ontwikkelingslanden”.

Jan: “Na een introductiedag op de universiteit, georganiseerd door Microsoft, werden wij enthousiast over de Imagine Cup en hebben wij ons na overleg als team ingeschreven.
We vinden de wedstrijd een sterk initiatief, er zijn veel goede ideeën onder studenten te vinden. Microsoft geeft studenten de kans deze ideeën ook daadwerkelijk vorm en inhoud te geven”.

Masi: “We kwamen op het idee voor D.D.N. door een krantenartikel over medicijnverspilling. Dergelijke verspilling kwam bijvoorbeeld op grote schaal voor na de tsunami in 2004. Doordat identificatie van geneesmiddelen moeizaam was en medicijnen hierdoor zoekraakten werd er voor ruim 11,5 miljoen euro aan medicatie vernietigd. Dit soort verspilling willen we met ons D.D.N. voorkomen. Het is een uniek project dat bestaande technologie zodanig combineert dat het de mogelijkheid biedt tot efficiënte medicijndonatie op grote schaal. Grondige procescontrole is onderdeel van de procedure. Bovendien voldoet ons idee aan de richtlijnen van de WHO (World Health Organization).”

Gino: “We hebben een sterk idee met veel potentie. De concurrentie zal niet mis zijn. Maar als we alles wat we in gedachten hadden kunnen realiseren, gaat die beker mee naar Nederland…”.

Masi: “Er komt een drukke tijd aan. We hebben ons idee al eerder uitgebouwd van concept naar prototype. Nu volgt de stap van prototype naar applicatie. De komende weken hebben we afspraken gepland met hulporganisaties, ministers en staatssecretarissen om een nog beter beeld te krijgen van de situatie in de wereld wat betreft de ontwikkelingshulp. Daarnaast wordt het hele project ook nog uitgebreid. Er staat ons nog wat werk te wachten.”

Voor de eerste keer zal de People’s Choice award plaatsvinden. Op peopleschoice.imaginecup.com kan er gestemd worden op het favoriete team. Team FreshGen kan dus door voldoende stemmen al een prijs in de wacht slepen!

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?