RSS

Obama heeft nu supermeerderheid in Senaat

Obama heeft nu supermeerderheid in Senaat

In de Amerikaanse Senaat hebben de Democraten de belangrijke grens bereikt van zestig zetels. Het hooggerechtshof in Minnesota oordeelt dat de zetel voor deze staat naar de Democraat Al Franken moet gaan. De Republikein Coleman legt zich bij de uitspraak van het hof neer.

Op de verkiezingsavond, vorig jaar november, gaven de elektronische stemmachines Frankens Republikeinse tegenstander Norm Coleman een voorsprong in Minnesota. Na een hertelling met de hand werd de Franken tot winnaar uitgeroepen, maar Coleman vocht het resultaat aan voor de rechtbank.

Obama’s partijgenoot, de komediant Al Franken, neemt de zetel van de Republikein Coleman over. Franken kreeg bekendheid door zijn bijdragen aan het tv-programma Saturday Night Live.

Met de overwinning van Franken hebben de Democraten hun grootste meerderheid in de Senaat sinds drie decennia.  Hij is de 58ste Democraat en dan zijn er nog twee onafhankelijken die routineus met de Democraten meestemmen.

Met zestig van de honderd Senaatszetels hebben de Democraten de macht om wetgeving aan te nemen zonder een enkele Republikeinse stem en kunnen ze voorkomen dat de Republikeinen via een filibuster wetgeving eindeloos traineren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?