RSS

Huis VS neemt strenge milieuwet aan

Huis VS neemt strenge milieuwet aan

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een wet aangenomen die de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen. De uitstoot van fabrieken, kerncentrales en raffinaderijen wordt aan een maximum gebonden.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde zeer verheugd op het besluit van het Huis. ”Vandaag heeft het Huis van Afgevaardigden de krachtige en noodzakelijke stap gezet die ervoor zorgt dat nieuwe industrieën kunnen opkomen, miljoenen banen gecreëerd worden en onze gevaarlijke afhankelijkheid van olie afneemt.”

Leidende rol
Met de wet zetten de Verenigde Staten een stap vooruit om een leidende rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Onder de voorganger van president Barack Obama, George Bush, had de opwarming van de aarde weinig prioriteit en werd het internationale Kyoto Protocol niet gesteund.

Steun
De wet kreeg de steun van 219 leden van het Huis, voornamelijk Democraten. Vooral Republikeinen, 212 leden, stemden tegen het plan dat volgens hen de energieprijzen zal opdrijven. De Senaat moet de wet nog goedkeuren voor deze kan worden ingevoerd. Daar is de uitkomst nog verre van zeker. Obama riep de Senaat op snel over te gaan tot handelen.

Doel van de Amerikaanse wet is om de emissies van broeikasgassen in 2020 met 17 procent te hebben verminderd ten opzichte van 2005. Ook het creëren van ‘groene’ banen staat centraal. Verder moeten Amerikaanse energiebedrijven in 2020 15 procent ‘schone’ energie opwekken.

EU
De EU is tot nog toe het verst gegaan, door afspraken te maken over het verminderen van de uitstoot met 20 procent, eventueel 30 procent als andere landen ook over de brug komen.

Opkomende industrieën zoals China en India hebben zich ook nog geen percentages genoemd. Obama hoopt met de nieuwe wet een drukmiddel in handen te hebben om ook die landen toezeggingen te laten doen. Eind dit jaar wordt in Kopenhagen onderhandeld over een opvolger voor Kyoto, waar ook de VS aan mee willen doen. Kyoto loopt in 2012 af. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?