RSS

Europa wil met Desertec zonne-energie uit de woestijn

wo, jun 24, 2009

Wetenschap en Natuur

Europa wil met Desertec zonne-energie uit de woestijn

In de woestijn van Noord-Afrika zou het grootste zonne-energie project ooit nu van start gaan. De input is zon, de output is elektriciteit. Het Europees Solarproject ‘Desertec’ zou heel Europa met energie kunnen bevoorraden.

Het idee dat al meerdere jaren speelde binnen verschillende organisaties en multinationale partnerschappen, gaat nu concreet van start. Zowel de Europese Unie, de Club van Rome, de Unie van de Mediterrane wereld, de Mediterrane wereld en Noord-Afrika en de Trans-Mediterrane Coöperatie van hernieuwbare energie (TREC) waren op de hoogte van het duurzame Desertecplan.

Perfecte timing
Een consortium van twintig Duitse bedrijven liet recent weten dat het voor de financiering zal instaan en gaf daarmee het startschot voor het project. Onder andere het bedrijf Siemens, de Duitse Bank, Munich Re en energieaanbieders RWE en Eon schaarden zich achter de plannen. “ Nu is de perfecte timing om het initiatief te starten, nu onze economieën, de hulpbronnen en de klimaatverandering dringend nieuwe impulsen nodig hebben”, zegt Alexander Mohanty, woordvoerder van herverzekeraar Munich Re.

15 procent van het Europese energieverbruik
Volgens experts zou het Europees Solarproject Desertec 400 miljard euro aan investeringen kosten, dat schrijft de krant Sueddeutsche Zeitung. 350 miljard euro daarvan gaat naar de bouw van de installatie, de rest wordt in een gelijkstroom- en hoogspanningsnet gepompt. Dat net moet de stroom dan vanuit de Sahara naar Europa transporteren.

Volgens de plannen en cijfers van het Duits Aerospace Center (DLR) moet de zonne-energie 15 procent van het Europese energieverbruik kunnen dekken, een goedkoop alternatief dus. Desertec wordt het allergrootste gecentraliseerde zonne-energie project, schrijft The New York Times. Spanje en de Verenigde Staten zijn al begonnen met de bouw van zonthermische centrales, in Algerije, Egypte en Marokko zijn projecten in aanbouw. Ook in Jordanië en Libië zijn centrales gepland, meldt TREC. De productie zou wel beperkt blijven tot de meest zuidelijke gebieden, in het bijzonder Saoedi-Arabië en de landen in Zuidelijk Sahara.

Zes uren zon uit de woestijn
De regio in Noord-Afrika die bij het project is ingeschakeld, zou ongeveer negen miljoen vierkante kilometer bestrijken. In de zomer kan de temperatuur er opklimmen tot 50, 60 graden Celsius. “Zes uren zon uit de woestijn zou meer energie kunnen produceren dan de mensheid in een heel jaar kan verbruiken”, stelt de Club van Rome voor in een recente studie. Een keten van installaties zal met spiegels de energie van de zon bundelen en gebruiken om stoom op te wekken voor turbines.

Het systeem kan de energie opslaan zodat er een permanente energielevering is, ook ’s nachts en tijdens periodes van slecht weer. Uiteindelijk kan de vrijgekomen elektriciteit naar de Europese markten overgebracht worden. De restwarmte kan gebruikt worden voor de ontzilting van zeewater of voor koeling. “Het project zendt een sterk signaal uit dat investeringen in hernieuwbare energie niet enkel op ecologisch vlak resultaat hebben, maar ook economisch opbrengen ”, schrijft The Financial Times van Duitsland. Bovendien worden er in het proces geen broeikasgassen, geen fijn stof en geen afval geproduceerd, zegt de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales.

Kritiek
Niet iedereen is onder de indruk van het duurzame alternatief. “Sommigen begrijpen niet waarom er miljarden euro’s geïnvesteerd moeten worden in het winnen en transporteren van zonlicht, terwijl de energie ook in Europa geproduceerd kan worden”, stelt het TRANS- Concentrating Solar Thermal Power centrales (CSP) scenario tot 2050. Duurzame energie moet dus in Europa uitgebreid worden om de meerderheid van de Europese energievoorziening te voorzien. TREC speelt de bal terug en zegt dat Europese landen kunnen investeren in Desertec om een deel van hun doelstellingen over klimaatbescherming te bereiken.

Ook bij de kritiek over de kosten dekt TREC zich in: “Europa heeft inderdaad zelf voldoende energie in de vorm van wind en zon, maar het alternatief in Noord-Afrika is goedkoper”. Maar ook zonne-energieonderneming Solarworld blijft sceptisch. Bedrijfsleider Frank Asbeck zegt in de Sueddeutsche Zeitung dat het gevaarlijk is om in eenzelfde afhankelijke situatie terecht te komen als met de olie nu, wanneer de zonnecentrales gebouwd worden in politiek onstabiele landen. Het stroomnet moet er ook nog aangepast worden.

Toch voegden ook landen zoals Italië, Spanje, de Verenigde Staten zich al achter het project. Frankrijk echter zet volgens de krant nog steeds in op atoomenergie.

Zonne-energie voor Gaza?
Het Desertec concept is uitgebreid en stelt zelfs voor om een zonne-energie en waterproject uit te bouwen in Egypte “als onderdeel van een mogelijk internationaal herstelprogramma voor Gaza”. TREC stelt dat het project de kosten van geconcentreerde CSP omlaag brengt en tegelijkertijd sociale en politieke problemen kan verlichten. De benodigde investering zou rond de 5 miljard euro liggen. (Jill Marchant / MO)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

 1. D'n optimist:

  Klinkt goed maar en het zal vast voordelen hebben voor arme regio’s. Maar het staat mij ook tegen: zo profiteert ‘Het Westen’ wederom van arme regio’s. Wat mij betreft moet er een grote tegenprestatie zijn waarvan de landen die meedoen een graan(tje) van mee kunnen pikken.
  Natuurlijk is het zo goedkoper…ten koste van…?! Heerlijk, die oogkleppen een hebberigheid van het Westen.
  Laat de economische malaise maar een goed voelen hier zodat we gaan beseffen hoe arm een mens kan zijn. Op deze manier denderen we net zo hard door, met dit verborgen kapitalisme: is dit dan DUURZAAM?! Duurzaamheid gaat ook over het welzijn van mensen, niet alleen maar duurzame energie winnen op een manier die ten koste gaat van… okay, okay, ik heb mijn punt duidelijk gemaakt…

 2. Roxana:

  Ja, leuk dat Europa de Afrikaanse woestijn wilt gebruiken voor haar energiebehoeftes. Maar wat krijgen de Afrikanen dan?

 3. Peter:

  ” zo profiteert ‘Het Westen’ wederom van arme regio’s. Wat mij betreft moet er een grote tegenprestatie zijn waarvan de landen die meedoen een graan(tje) van mee kunnen pikken.” aldus d’n optimist.

  Een beetje onzinnige opmerking. Voordat er olie werd gevonden in het Midden Oosten waren het ook arme regio’s.
  Het probleem zal eerder worden dat machthebbers in de gebieden met de zonne-centrales een prachtige manier hebben de stroom naar Europa te blokkeren als er niet aan geld- of andere eisen wordt voldaan. Als je de macht hebt over energie voorziening kan je daar veel geld mee verdienen. En waar geld te halen is gaat vroeg of laat mis.

 4. HA-HA:

  Ik denk nou niet echt dat dit zo’n goed idee is. Want is het niet zo dat dit de projectontwikkelaars (Europeans probably) rijker maakt, maar dat de Afrikanen zelf hier weinig profeit van hebben?
  Ook lijkt het me zo dat degenen die de macht hebben over zo’n “zonnepark” niet kunnen gaan chanteren, bijvoorbeeld dreigen met het stoppen van het toevoeren van energie naar Europa? In landen in het Midden-Oosten is dit ook goed te zien, alleen dan met water. Degene die een bron hebben van een bepaalde stof of een andere zaak, maken daar al snel misbruik van, en houden veel voor zichzelf.
  Bovendien, Spanje heeft ook een gebied, waar samen met een deel van de Sahara, het meest zonne-energie van de wereld uit te halen is. Waarom wordt dit niet in Spanje gemaakt?
  Kortom: Ik ben niet zo blij met dit plan.

 5. Rob Heusdens:

  Wat de afrikanen krijgen? In ieder geval water, en een deel van de opbrengsten, hopelijk. Als ze slim zijn vragen ze uiteraard geld voor het verhuren van hun grondgebied.

  En bovendien zouden die centrales ook werkgelegenheid moeten opleveren aldaar.

 6. Hadewijch Verhenne:

  Wat ik me afvraag: gaat het hier over zonnepanelen, of zonnespiegels?
  Het is vaak niet geweten dat het maken van zonnepanelen met silicium enorm veel energie vraagt. Zoveel CO2 uitstoten om een zonnepaneel te maken, is tamelijk onzinnig, de echte besparing aan CO2 zou dan pas over een aantal jaren gebruik van de zonnepaneel zijn.
  zonnepanelen met cadmium vraagt minder CO2, maar cadmium is in zijn afvalfase erg gevaarlijk en giftig.

  De oplossing? Zonnespiegels! Geen silicium, geen cadmium, geen CO2 of vervuiling!
  Ik snap niet dat dat niet veel meer gebruikt wordt! Weg met die verouderde panelen, zonnespiegels moeten we hebben;
  Zoals in Spanje, nabij Sevilla, waar al zo’n zonnespiegelpark is. 130 vierkante km zouden kunnen volstaan om de hele EU van energie te voorzien!
  Nu zijn we daar nog lang niet, maar er is hoop . . .

  En inderdaad, het park kan een chantagemidel worden, zoals olie een chantagemiddel is geweest dor de OPEC landen.
  Die regeringen delen de economische winst jammer genoeg niet of nauwelijks met de overwegend arme bevolking.

  Natuurlijk moet het westen huur betalen voor de grond, maar die huur zal enkel naar de machthebbers gaan.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?