RSS

Opening Hermitage Amsterdam

vr, jun 19, 2009

Kunst en Cultuur

Opening Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam opent op zaterdag 20 juni 2009 zijn deuren voor het publiek. Het museum viert een weekend lang de opening met feestelijke activiteiten en concerten in het gebouw, de binnentuin en langs de Amstel.

Voormalig verzorgingshuis De Amstelhof is tussen juni 2007 en juni 2009 gerenoveerd en veranderd in een multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en de Hermitage voor Kinderen.

Vanavond openen koningin Beatrix en de Russische president Medvedev de Nederlandse dependance van de Hermitage, het beroemde museum in Sint-Petersburg in Rusland. Vanaf morgenochtend tien uur kan het publiek terecht in het nieuwe museum, dat vervolgens 31 uur achter elkaar is geopend, tot zondagmiddag vijf uur.

De collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg is legendarisch. Niet alleen door zijn kwantiteit (ruim drie miljoen objecten) maar ook door zijn kwaliteit is het een van de belangrijkste musea van de wereld. ‘De Hermitage wil vandaag een globaal museum zijn’, zegt directeur Michail Piotrovsky. ‘Daarom werken we aan de ontsluiting van onze verzameling op het internet. En daarom zijn we ook zo blij dat we dit filiaal in Amsterdam kunnen openen, een stad waarmee wij historische banden hebben.’

Hermitage Amsterdam is een initiatief van Ernst Veen, de man die van de Nieuwe Kerk aan de Dam een trendy tentoonstellingsplek wist te maken. Hij organiseerde verscheidene exposities met stukken uit de Hermitage. Veen wist dat het Russische museum op zoek was naar een geschikte locatie om een bijhuis te openen.

Toen de stad Amsterdam besliste dat het aloude Amstelhof niet langer geschikt was als verzorgingstehuis en op zoek ging naar een nieuwe bestemming, kreeg Veen het idee om de directeur van de Hermitage uit te nodigen. Samen bezochten zij de site en beslisten zij om op deze plek, centraal gelegen aan de Amstel, de Hermitage Amsterdam te vestigen.

Hermitage Amsterdam opent met de tentoonstelling ‘Aan het Russische hof’. In het zeventiende eeuwse gebouw aan de Amstel zijn 1.800 objecten van het moedermuseum in Sint-Petersburg te zien. Het belooft één van de grootste tentoonstellingen ooit in Nederland te worden.

Hermitage Amsterdam, Amstel 51, Amsterdam, www.hermitage.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?