RSS

Earthship Zwolle opent de deuren

wo, jun 17, 2009

Wetenschap en Natuur

Earthship Zwolle opent de deuren

Een aarden wal, duizend autobanden en duizenden lege flessen zijn gebruikt om in Zwolle een theehuis te bouwen. Het eerste earthship in Nederland wordt zaterdag geopend.

Earthships of aardehuizen stammen uit de Verenigde Staten. Architect Mike Reynolds begon in de jaren ’70 met afval en aarde in de woestijn klimaatneutrale woningen te bouwen. Het Zwolse theehuis is door een internationaal bouwteam volgens dezelfde principes van Reynolds gebouwd, zegt projectleider Egbert Haas van woningcorporatie SWZ. ,,Het gebouw is volledig zelfvoorzienend. Zo wordt regenwater opgevangen, in plantenbakken gefilterd en vervolgens wordt er thee mee gezet.”

Het earthship op Goertjesweg 5 in de Nooterhof te Zwolle is gebouwd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van woningcorporatie SWZ, zegt directeur Eddy Veenstra. ,,Als corporatie staan we voor een grote opgave om energie te besparen en duurzaam te bouwen. Daar willen we ervaring mee opdoen.” Energiebesparing levert ook wat op voor de inwoners. ,,We willen de woonlasten laag houden. Dat kan door gedrag maar ook door zelf het materiaal aan te passen. Wat hier in extreme vorm wordt gepresenteerd, willen we de komende jaren toepassen in onze woningen.”

earthship_02

Het aardehuis bestaat uit een lange, glazen voorpui. De achterwand is door een aarden wal aan het zicht onttrokken. In deze wand en in de zijgevel zijn honderden autobanden verwerkt. Deze banden verwarmen de vertrekken in de winter en koelen deze af in de zomer. Anders dan in de Amerikaanse woestijn kregen de ontwerpers en bouwers te maken met de strenge Nederlandse regelgeving. ,,Dit gebouw is wel aan het waterleiding- en rioolnet gekoppeld, simpelweg omdat regelgeving dat vereist”, zegt projectleider Haas.

earthship_03Op de bouwplaats in Zwolle trok een ware stoet aan internationale vrijwilligers voorbij. Zo kwamen studenten bouwkunde uit Oslo over om de bouw te bestuderen. ,,Deze bouw is simpel, maar erg arbeidsintensief”, stelt Haas. In de niet-dragende wanden werden glazen flessen verwerkt die onder meer bij hotels in de regio ingezameld werden. Afgeschreven tegels van de woningcorporatie vormen meterslange mozaïeken die door het pand lopen. Horecaleerlingen van onderwijsinstelling Landstede gaan het theehuis uiteindelijk bemensen.

Theo Lalleman van de stichting Owaze legde het contact tussen de woningcorporatie en de Amerikaanse ontwerpers van het earthship. De Rotterdamse stichting is ooit opgericht met als doel een aardehuis in Nederland te krijgen. Lalleman denkt dat het theehuis helpt om een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen. ,,De bouwwereld is conservatief. Bouwen met natuurlijke materialen is goedkoper en gezonder. Dit gebouw toont dat het werkt.” Volgens hem zijn in Deventer en Tilburg concrete plannen om ook bewoonde earthships te bouwen. ,,Het is een teken van de tijd. Nu het eerste schaap over de dam is, hopen we op meer.” (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

 1. Everson:

  Deze huis was de inspiratie voor onze project in Afrika. Zie http://www.aardskip.com. Tips en vrijwilligers zijn welkom.

  Met rook, trom of mobiel. 😉

 2. Greg:

  Ik geniet van het feit dat er meer en meer zelfstandigheid ontstaat wereldwijd. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen, maar m’n complimenten voor deze site en dit bouwproject. Wanneer over een tijdje iedereen de groene en creatieve vingers weer terugkrijgt, kunnen we Nederland & de wereld een keer gezond, natuurlijk, zelfstandig, menselijk, groen en creatief herbouwen ipv die betonnen en plastic rotzooi en straling. Succes iedereen, en ja ik doe ook mijn eigen aan deel goede daden naar mijn medemens 😉

 3. theofficialruben:

  Ik ben mezelf nu ongeveer een jaar aan het verdiepen in deze duurzame manier van leven en zelfvoorziening. En ik vind het geweldig!
  De stap om zoiets te ondernemen, vind ik alleen te risicovol en te duur om in Nederland uit te voeren. Die bureaucraten en onze hoogstaande economie maken alles te moeilijk.
  De logische stap is dan ook emigreren”
  Oost Europa en Afrika bieden volop de ruimte voor dit project en de kosten voor het project en de arbeid zijn ook veel beter en gunstiger.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?