RSS

Jobs in groene economie groeiden tweemaal sneller in VS

vr, jun 12, 2009

Economie en Ondernemen

Jobs in groene economie groeiden tweemaal sneller in VS

(IPS) De groene economie in de VS heeft in de tien jaar vóór de crisis al tweemaal sneller jobs gecreëerd als de traditionele sectoren. Dat blijkt uit een studie van de Pew Charitable Trusts, een onafhankelijke Amerikaanse denktank. Het gaat om het eerste harde bewijs van het tewerkstellingspotentieel van de groene economie in de Verenigde Staten.

Pew onderzocht de tewerkstelling in sectoren als zonne- en windenergie van 1998 tot 2007, de jaren voor de crisis. Het aantal jobs groeide in die periode met 9,1 procent. In traditionele energiesectoren bedroeg die groei slechts 3,7 procent. Met andere woorden: de groene economie creëert bijna tweeënhalf maal sneller jobs.

Pew telde al 770.000 groene-energiejobs in 2007. De energiesectoren met fossiele brandstoffen stelden toen 1,2 miljoen mensen tewerk.

Het Pew-rapport merkt op dat de Amerikaanse regering in de onderzochte periode weinig oog had voor groene economie. Vandaag probeert president Barack Obama de groene economie aan te zwengelen, onder meer met massale overheidsinvesteringen.

Explosieve groei
“Deze sector is klaar voor een explosieve groei”, zegt Pew-onderdirecteur Lori Grange. “Deze jobs leiden tot economische groei en duurzaamheid op een moment dat Amerika beide nodig heeft. Er is een potentieel concurrentievoordeel voor beleidsmakers die nu jobs, bedrijven en investeringen in de groene-energiesector stimuleren.”

Twee weken geleden voorspelde een andere studie dat de groene economie in de VS twee miljoen extra banen kon creëren tegen 2025. Het Milieu-instituut van de Universiteit van Californië (Berkeley) berekende dat investeringen in hernieuwbare energie twee tot acht keer meer jobs per energie-eenheid opbrengen dan investeringen in fossiele brandstoffen. Die studie werd gemaakt in opdracht van het Copenhagen Climate Council, een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld, dat het belang van de VN-klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar in de verf wil zetten.

Vorige week publiceerde het UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties, een rapport waaruit blijkt dat groene energiebronnen in 2008 wereldwijd voor het eerst meer investeringen hebben aangetrokken dan fossiele brandstoffen.

Duidelijk afgebakend
Voor zijn studie bakende Pew de groene-energie-economie duidelijk af met behulp van een panel van experts. Het gaat om bedrijven die de groene energie opdrijven, de energie efficiënter maken, broeikasgassen, afval en vervuiling verminderen en water en andere natuurlijke bronnen respecteren.

Volgens Pew gaat het om jobs voor mensen met uiteenlopende opleidingen en vaardigheden, van loodgieters tot ingenieurs, van bouwvakkers tot leraars, van mecaniciens tot marketing consultants.

Zie ook:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?