RSS

VN willen meer natuurlijk opname van CO2

VN willen meer natuurlijk opname van CO2

MEXICO CITY (IPS): Om de klimaatverandering af te wenden, moet de capaciteit van de natuurlijk gebieden die CO2 absorberen en opslaan vergroot worden, zeggen de Verenigde Naties. Het zou een relatief goedkope oplossing zijn, die tegelijk de levenskwaliteit van miljoenen boeren verbetert.

In de strijd tegen de klimaatverandering ligt de focus momenteel vooral op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen,  maar er zou meer aandacht moeten komen voor de absorptie van CO2 uit de atmosfeer, zegt het milieuprogramma van de VN (UNEP) in een nieuw rapport, “The Natural Fix? The Role of Ecosystems in Climate Mitigation”. De auteurs pleiten daarom voor het beschermen en herstellen van ecosystemen en het beheer van graslanden en landbouwgrond.

“Het bewaren en absorberen van CO2 in drie systemen – bossen, veengebieden en landbouwgrond  kan over de volgende decennia meer dan 50 gigaton (50 miljard ton) broeikasgassen uitsparen die anders in de atmosfeer terechtkomen. Ook andere gebieden zoals mangroves en graslanden kunnen hun steentje bijdragen”, schrijft UNEP-directeur Achim Steiner in zijn voorwoord.

Cruciaal
De uitstoot van broeikasgassen terugdringen “is onmogelijk zonder het verlies aan CO2 van ecosystemen als bossen en veengebieden aan te pakken”, stelt het rapport. “Het beschermen van die ecosystemen zorgt niet enkel voor een verminderde uitstoot, maar kan ook zorgen dat er actief CO2 uit de atmosfeer wordt opgenomen.”

Volgens UNEP zijn er nog meer voordelen, zoals een betere levenskwaliteit in de gebieden, nieuwe jobs voor het beheer en de bescherming van de gebieden, naast positieve gevolgen voor de biodiversiteit, de bodemkwaliteit en de watervoorziening.

Zie ook:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. Patrick:

    Inderdaad waar, ook kunnen deze ecosystemen een significante rol spelen in de bescherming van de bevolking tegen bepaalde gevolgen van klimaatverandering en tegen natuurrampen. Denk maar eens aan tsunamí’s die gedeeltelijk kunnen worden afgewend door een goed beheer van de kustbossen en de mangroven.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?