RSS

Abu Dhabi bouwt duurzame stad

ma, mei 18, 2009

Wetenschap en Natuur

Abu Dhabi bouwt duurzame stad

Abu Dhabi bouwt de duurzaamste stad ter wereld. De stad krijgt de naam Masdar City en is onderdeel van het Masdarinitiatief en moet een leidend voorbeeld worden en hét wereldcentrum op het gebied van duurzaamheid. De stad wordt CO2-neutraal, gaat al het afval recyclen en zal autovrij worden.

De stad heeft slechts een kwart van de energie nodig ten opzichte van een stad van dezelfde grootte. De waterbehoefte is zelfs 70 procent lager. De ontwikkeling van Masdar City is gebaseerd op het One Planet Living-programma van WWF. Het Wereld Natuur Fonds is als adviseur nauw betrokken bij de bouw van Masdar City. One Planet Living streeft ernaar dat mensen niet meer natuurlijke hulpbronnen –zoals hout, water en fossiele brandstoffen- gebruiken dan ons ter beschikbaar staan binnen de grenzen van 1 planeet.

masdar_headquarters
Centraal punt in Masdar City wordt het Masdar Headquarters ontworpen door Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Zij ontwierpen een gebouw dat energie opbrengt. Hiervoor maken ze gebruik van duurzame materialen, geïntegreerde windturbines en zonnepanelen. Daarnaast is dit het eerste gebouw ter wereld dat energie levert voor de eigen bouw. Hiervoor zorgen de zonnecelschermen, die uiteindelijk het dak van het gebouw gaan vormen. Het gebouw bestaat na oplevering uit de grootste reeks geïntegreerde zonnepanelen ter wereld. Ook beschikt het gebouw over ’s werelds grootste door zonne-energie aangedreven koelsysteem.

Het totale budget voor Masdar City bedraagt 15 miljard euro. De stad krijgt een oppervlakte van 6,5 km2 en zal in 2016 gereed zijn. Het gebied kan 50.000 inwoners en 1.500 bedrijven huisvesten en zal een thuishaven worden voor internationale experts op het gebied van duurzame energie.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?