RSS

Tekenen van herstel wereldeconomie

di, mei 12, 2009

Economie en Ondernemen

Tekenen van herstel wereldeconomie

In de Engelstalige financiële pers gaat er geen dag voorbij zonder dat er gewag wordt gemaakt van zogenaamde green shoots. Dit zijn eerste tekenen van een herstelbeweging of heropleving. Deze groene knoppen zijn de laatste weken vooral opgemerkt in China en de VS. Vraag is of die knoppen tot bloei gaan komen.

Letterlijk betekent green shoots, groene knoppen of planten die op het punt staan te ontschieten. Vooral in China en de VS zijn er veel van die ontluikende herstelbewegingen opgemerkt. In maart bijvoorbeeld steeg de industriële productie in China met 8,3 procent, een veelvoud van stijging van de drie maanden daarvoor. Ook investeringen zitten opnieuw in de lift. Dit mede dankzij de verschillende stimuleringsplannen van de overheid. In de VS zijn de green shoots van iets recentere makelij. Het consumentenvertrouwen valt niet langer terug, de huizenmarkt lijkt uit te bodemen terwijl de industriële productie het ergste achter de rug heeft.

De voorzitter van de centrale bank, Ben Bernanke en president Obama deden eveneens hun duit in het zakje. De laatste weken nemen ze zeer vaak de term in de mond. Niet zonder effect overigens. Het opmerken van die green shoots heeft het optimisme opgetild en veel investeerders terug naar de aandelenmarkten gedreven. Velen willen immers het marktherstel, dat volgens een beurswijsheid zo’n zes maanden voor een economisch herstel plaatsvindt, niet missen.

Zie ook:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

    1 Trackbacks For This Post

    1. Krimp industrie eurozone zwakt af | HappyNews | Positief Nieuws:

      […] Tekenen van herstel wereldeconomie    economie, europa, optimisme […]

    Reageer op dit bericht

    Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?