RSS

Grootste zonnetoren ter wereld in gebruik

ma, mei 4, 2009

Wetenschap en Natuur

Grootste zonnetoren ter wereld in gebruik

(IPS) In de buurt van het Spaanse Sevilla is de grootste zonnetoren ter wereld in gebruik genomen, die meer dan tienduizend gezinnen van groene stroom kan voorzien.

De PS20 van energiebedrijf Abengoa Solar heeft een vermogen van 20 megawatt. Na enkele test vorige week bleek de installatie nog krachtiger dan voorzien. “Het feit dat de toren meer stroom produceert dan we hadden voorzien, is een belangrijke mijlpaal”, zegt Santiago Seage, CEO van het bedrijf. “Dankzij onze ervaring en enkele technologische doorbraken hebben we een grote sprong voorwaarts kunnen maken met de technologie.”

Zonnetorens zijn een relatief nieuwe technologie. De PS20 is wereldwijd nog maar de tweede installatie die commercieel in gebruik is, na de PS10 van hetzelfde bedrijf. De nieuwe toren heeft een hogere efficiëntie, geavanceerde controlesystemen en een beter systeem om energie op te slaan.

De installatie bestaat uit 1.255 spiegels van elk 120 vierkante meter groot, die meedraaien met de zon. Elke spiegel weerkaatst zonnestralen naar de ontvanger, die bovenop de 160 meter hoge toren staat. Met de geconcentreerde hitte wordt stoom gegenereerd, die vervolgens een turbine aandrijft om elektriciteit te produceren. De hele installatie neemt ongeveer achthonderd hectare in beslag. Volgens Abengoa Solar zal de installatie over haar hele levensduur naar schatting vier miljoen ton CO2 uitsparen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

 1. Ingmar:

  Handig hierbij te zeggen dat er ’s nachts ook stroom wordt geleverd. Overdag wordt een gedeelte van de warmte opgeslagen in zoutvaten. Door ’s nachts water over deze vaten te gooien, geeft het zout de warmte weer vrij, waardoor het water verdampt en de turbine aandrijft.

 2. Roxana:

  Prachtig gezicht, echt adembenemend.
  Jammer dat het er zo bloedheet is in Sevilla anders kwam ik wel ff kijken. Met de airco op 10 verliest het de essentie een beetje..

 3. Patrick:

  De PS20 werkt met verzadigde stoom als medium in de hele keten (direct steam) niet met gesmolten zout. Die stoom kan wel opgeslagen worden in grote cilyndervormige tanks, maar veel meer dan een half uur opslag levert dat niet op. De hele nacht, zoals Ingmar stelt, klopt voor zowel de PS10 als de PS20 dus nog niet. Wel voor de Solar Tres die op dit ogenblik door concurent SENER wordt gemaakt en inderdaad 15 uur opslagcapaciteit in de vorm van zout heeft, genoeg voor de nacht dus. Maar die gaat pas in 2011 geopend worden, dus nog even geduld!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?