RSS

Landelijke dekking oplaadpunten voor doorbraak elektrische auto

ma, apr 27, 2009

Wetenschap en Natuur

Landelijke dekking oplaadpunten voor doorbraak elektrische auto

Beheerders van Nederlandse elektriciteitsnetten gaan samen een infrastructuur aanleggen voor het opladen van elektrische auto`s. Dat maakten Enexis, Liander, DELTA Netwerkbedrijf, Westland Infra, NRE Netwerk, RENDO, Cogas en TenneT zaterdag bekend.

Vanuit een gezamenlijk op te richten stichting willen de deelnemende netbeheerders de komende jaren tienduizend oplaadpunten op openbaar terrein realiseren. Dit is nodig om elektrisch vervoer in Nederland een belangrijke impuls te geven in die gebieden waar nu nog geen initiatieven lopen. Dit jaar worden de eerste oplaadpunten opgeleverd. Het initiatief vraagt een gezamenlijke investering van naar schatting EUR 15 miljoen. Deze kosten worden gedragen door de participerende netbeheerders. In 2012 zijn de tienduizend oplaadpunten naar verwachting gerealiseerd.

De netbeheerders willen met dit plan tegemoet komen aan de wens van veel gemeenten om elektrisch vervoer te stimuleren. Daarnaast is het voor netbeheerders van belang om in een vroeg stadium een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van elektrisch vervoer, omdat dit van grote invloed kan zijn op de toekomstige ontwikkeling van elektriciteitsnetwerken. Ook willen de netbeheerders ervaring opdoen met de wijze waarop de administratieve afhandeling gaat plaatsvinden.

Elektrisch vervoer levert een grote bijdrage aan (inter)nationale en regionale doelstellingen op het gebied van milieu en energie. Voor een snelle ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland moeten auto`s overal in het land kunnen worden opgeladen. Met het vandaag bekendgemaakte initiatief nemen de netbeheerders samen de verantwoordelijkheid om de benodigde infrastructuur te realiseren en het initiatief om een doorbraak van elektrisch vervoer in Nederland daadwerkelijk mogelijk te maken.

De deelnemende netbeheerders zullen de oplaadpunten uitvoeren volgens de Europese standaarden die nu worden ontwikkeld. Dit waarborgt veiligheid en betrouwbaarheid, en voorkomt een rommelig straatbeeld met verschillende typen oplaadpunten. Ook gaan de netbeheerders in de stichting werken aan de ontwikkeling van een open platform, waarop ook derden, zoals energieleveranciers, diensten kunnen aanbieden die betrekking hebben op elektrisch vervoer.

Tevens is de stichting een centraal aanspreekpunt voor gemeenten voor het aanvragen van elektrische oplaadpunten op openbaar terrein. Burgers en bedrijven kunnen bij de stichting terecht voor informatie over het in samenwerking met de gemeente aanvragen van een oplaadpunt. De stichting is naar verwachting vanaf 1 september 2009 operationeel.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Jeroen Koning:

    Ja allemaal leuk en wel die hype voor electrische auto’s, maar we verleggen hiermee het probleem. Elektriciteit wordt opgewekt door kolen, gas en atoomcentrales en die blijven het mileu vervuilen!
    Het wordt pas echt leuk als we eindelijk de beslissing nemen de onderzoekers naar Nulpunt energie(Vrije energie)niet langer te dwarsbomen en de vinding van Nicola Tesla (100 jaar geleden!!) toe te gaan passen.
    Laten we wakker worden en eisen dat deze technologie eindelijk tot onze beschikking komt!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?