RSS

Nederlander klaar voor duurzame energie

di, mrt 24, 2009

Wetenschap en Natuur

Nederlander klaar voor duurzame energie

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat er draagvlak is voor duurzame energie. Bijna een kwart overweegt op dit moment zonnepanelen aan te schaffen. Over groene stroom bestaan overigens veel misverstanden: zo denkt menigeen dat groene stroom duurder is, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn.

Het gebruik van groene stroom hangt samen met hoe belangrijk mensen het milieu vinden. Daarnaast spelen kosten en inzichten over de mate van milieuvriendelijkheid van groene stroom een rol. Hoe meer belang er aan het milieu gehecht wordt, des te vaker men kiest voor groene stroom.

Garantie is belangrijk
Uit het onderzoek blijkt dat de prijs van groene stroom de meest belangrijke reden is om over te stappen. Daarnaast speelt de garantie dat het ‘echte groene stroom’ betreft mee. Als de prijs op jaarbasis 50 euro lager zou zijn, stapt een op de drie gebruikers van grijze stroom waarschijnlijk of zeker over naar groene stroom. Bij een gelijke prijs stapt circa een op de vijf gebruikers van grijze stroom over. Zowel onder gebruikers van grijze stroom als groene stroom leeft de misvatting dat groene stroom duurder zou zijn. In werkelijkheid is groene stroom meestal even duur. Er zijn zelfs aanbieders die groene stroom goedkoper aanbieden. Het aandeel groene-stroomgebruikers, wat nu op 39 procent zit, zou kunnen toenemen als grijze-stroomgebruikers op zoek gaan naar voordelige aanbiedingen van groene stroom.

De kennis over groene stroom onder consumenten is bij een grote groep oppervlakkig en gebrekkig. Er blijken op grote schaal misverstanden te bestaan over de herkomst van groene stroom. Ook zijn consumenten beperkt op de hoogte van de wijze waarop (groene) stroom wordt gecontroleerd. Veel consumenten vinden dat de informatievoorziening over groene stroom beter moet. Als de garantie wordt gegeven dat het stroom betreft uit installaties die zijn bijgebouwd om groene stroom op te wekken, dan zou een kwart van de gebruikers van grijze stroom overstappen naar groene stroom. Een van de meest onderschreven motieven voor de keuze van grijze stroom is dat men geen zin heeft om over te stappen. Gebruikers van grijze stroom hebben bovendien vaker twijfels over hoe milieuvriendelijk groene stroom is.

Energie door zon en wind
Nederlanders staan positief tegenover wind- en zonne-energie. Voor de uitbreiding van het areaal windmolens is een behoorlijk draagvlak, zowel voor locaties in de Noordzee als op locaties in of in de buurt van de eigen woonplaats. Voorwaarde is wel dat de molens landschappelijk goed worden ingepast, wat betekent dat ze langs snelwegen of kanalen komen. Er bestaat tevens een positieve houding ten aanzien van zonne-energie, maar men twijfelt of deze wijze van opwekking in Nederland op grote schaal toegepast kan worden. Toch wil een kwart van de bevolking zonnepanelen aanschaffen. Voor zonneboilers is de belangstelling iets minder. Voor de financiering denkt men in de eerste plaats aan het aanspreken van spaargeld. Na het geven van informatie over de kosten en subsidiemogelijkheden stijgt deze groep fors.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?