RSS

Groen gezicht van jong Nederland

Groen gezicht van jong Nederland

Het nieuwe duurzame gezicht van de Nederlandse jongeren heet Michaela Hogenboom. ‘Duurzaamheid hoeft niet suf te zijn.’

Je kunt ook heel simpel over duurzaamheid praten, ontdekte Michaela Hogenboom laatst toen ze een workshop over de millenniumdoelstellingen gaf aan een 2vwo-klas. ‘Wat is duurzaamheid?’, vroeg ze aan de klas. Een van de leerlingen, een jongen, antwoordde: dat is een beetje voorzichtiger zijn met je kleren, zodat je jongere broertje ze ook nog aan kan…

‘Kijk, dat is de kern. Zo’n antwoord inspireert me’, zegt Hogenboom. Over duurzaamheid moet je dan ook niet te ingewikkeld doen, vindt de 23-jarige studente, die vorige week in Amsterdam werd verkozen tot de nieuwe jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.

Twee jaar lang is ze de duurzame stem van Nederlandse jongeren, onder meer bij een commissie van de Verenigde Naties en de aankomende klimaattop in Kopenhagen. Het eerste jaar samen met de huidige vertegenwoordiger en ‘senior’ Don Gerritsen, het tweede jaar neemt zij zelf als senior een nieuwe junior onder haar hoede.

Gevaar van de hype

Hogenboom wil het groene bewustzijn onder jongeren vergroten en jongeren inspireren. Maar is dat nog nodig, zijn jongeren intussen niet duurzaamheidsmoe? Hogenboom: ‘Er is zeker een hype losgebarsten. En een gevaar van hypes is dat ze voorbijgaan. Ik zie het als belangrijke taak te communiceren dat het geen tijdelijk fenomeen is’. Haar boodschap: duurzaamheid moet onderdeel worden van alle aspecten van het leven. In wat je eet en gebruikt. Maar ze gaat een stapje verder: het liefst zou ze zien dat jongeren zelf in actie komen.

Dat klinkt activistisch. Hogenboom: ‘Dat bedoel ik helemaal niet. Zelf ben ik helemaal geen activistisch type.’ Nee, een actieve bijdrage kun je ook gewoon via je studie leveren, vindt ze. Denk aan de bedrijfskundestudent die een businessplan schrijft over een duurzaam project. Hogenboom: ‘Het hoeft niet suf en dogmatisch te zijn.’

Nog heel lang op aarde
Om vertegenwoordiger te worden, moest Hogenboom ‘solliciteren’ bij de Nationale Jeugdraad, de organisatie die de vertegenwoordiging in het leven riep. De raad selecteerde twee kandidaten, die vorige week tegen elkaar streden in de Amsterdamse club Bitterzoet. Ze kreeg de meeste stemmen van de circa 130 aanwezigen.

In haar nieuwe functie wil de vierdejaarsstudente aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het land intrekken. Naar middelbare scholen, hbo-opleidingen en universiteiten. ‘Ik en de andere jongerenvertegenwoordiger Don Gerritsen willen ontdekken wat er leeft onder jongeren. We zoeken om die reden ook nog jongeren voor een adviescommissie.’

Het is terecht dat er een duurzame vertegenwoordiger voor jongeren is, vindt Hogenboom. ‘De kracht van jongeren is dat ze flexibel zijn en met vernieuwende oplossingen komen.’ En, voegt ze toe: ‘Jongeren hebben sowieso het meeste baat bij duurzaamheid. Wij zullen het langst hier op aarde zijn.’ (Via DePers)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reacties

  1 Trackbacks For This Post

  1. Anders Bekeken » VN Jongerenvertegenwoordiger Michaela Hogenboom: Duurzaamheid hoeft niet suf te zijn-Milieunet Foundation-Utrecht:

   […] nieuwe duurzame gezicht van de Nederlandse jongeren heet Michaela Hogenboom. ‘Duurzaamheid hoeft niet suf te […]

  Reageer op dit bericht

  Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?