RSS

Milieubewust eten

di, mrt 17, 2009

Gezondheid en Voeding

Milieubewust eten

Gezonde voeding is niet alleen goed voor je, het kan ook goed zijn voor het milieu. Milieubewust eten belast het milieu zo min mogelijk. We geven je graag enkele tips waarmee milieubewust eten ook voor jou mogelijk wordt.

Je kunt flink wat energie besparen door matig te zijn met dierlijke eiwitten, te letten op producten die zijn vervoerd met het vliegtuig, groenten van het seizoen te eten, milieuvriendelijk geteelde producten in de supermarkt aan te schaffen, alleen te kopen wat je nodig hebt, de voedingsmiddelen zorgvuldig te bewaren en door te koken op maat.

1. Wees matig met dierlijke eiwitten
In onze voeding zitten eiwitten. Dit zijn stoffen die ons lichaam nodig heeft. Zowel dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel als plantaardige producten zoals granen, noten, peulvruchten en soja bevatten eiwitten. Voor ons lichaam maakt het niet uit of we plantaardige of dierlijke eiwitten eten. Het maken van dierlijke producten kost echter veel meer energie dan het maken van plantaardige. Voor elke kilo vlees is twee tot vijf kilo plantaardig voedsel nodig. Milieubewust eten telt daarom minder dierlijke eiwitten, maar is wel een gezonde voeding. Minder dierlijke producten eten is bovendien een vorm van energiebesparing.

2. Liever niet vervoerd met het vliegtuig
Het vervoer van bederfelijke producten zoals asperges, peultjes, verse kruiden en zacht fruit uit een ander continent gebeurt vaak per vliegtuig. Het invliegen van een kilo boontjes uit Kenia kost circa zeventig megajoules energie, dat is vergelijkbaar met de energie van twee liter benzine. Ter vergelijking: één liter benzine levert 32 MJ energie op, zoveel energie verbruikt u zelf door 800 kilometer te fietsen. Het transport van bewaargroenten en bewaarfruit zoals aardappels, appels, bananen en kiwi’s vindt plaats per boot, dat kost aanzienlijk minder energie.

3. Eet regelmatig groenten van het seizoen

Groenten die in verwarmde kassen zijn geteeld, hebben een hoog energieverbruik. Je kunt ze daarom beter mijden. Het energiegebruik van kasgroente kan oplopen tot zestig megajoules per kilogram product. Groenten van het seizoen die afkomstig zijn van de Hollandse volle grond kosten slechts een tot vijf megajoules aan indirecte energie.

4. Koop milieuvriendelijk geteelde producten

Biologische producten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk, zijn milieuvriendelijk geteeld, uitgaande van natuurlijke processen. Milieubelastende producten als kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden niet gebruikt. Bij biologische producten kijkt men niet naar de indirecte energie. Biologische producten die in de verwarmde kas zijn geteeld, of per vliegtuig zijn ingevoerd, hebben hierdoor zoveel energie gebruikt dat deze milieubelasting zwaarder telt dan de besparing door biologische teelt.

5. Koop op maat
Koop van bederfelijke producten zoals zuivel, vleeswaren en fruit, geen al te grote hoeveelheden. Zo voorkom je dat je deze gezonde voeding moet weggooien omdat het te lang is blijven liggen. In een gemiddeld Nederlands huishouden verdwijnt ongeveer tien procent van het gekochte voedsel onnodig in de vuilnisbak: tussen 43 en 60 kilogram per persoon per jaar. Dat kom neer op zo’n 125 euro per persoon per jaar.

6. Bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig
Zorg voor een overzichtelijke indeling in je koelkast en voorraadkast. Door een beter zicht op je voorraad voorkom je dat de houdbaarheidsdatum van producten verloopt, of producten ongezien bederven. Etenswaren blijven het langste goed als je ze bij de juiste temperatuur bewaart. Informatie hierover vindt je op de verpakking.

7. Kook op maat
Ongeveer de helft van het voedsel dat we weggooien, bestaat uit maaltijdresten. Koken op maat is dé manier om milieubewust te eten en deze verspilling tegen te gaan. Blijven er toch restjes over na het eten, probeer deze dan binnen drie dagen te verwerken in een andere gezonde maaltijd.

Drie voedingspatronen vergeleken
In 2007 hebben Italiaanse wetenschappers de milieu-impact bepaald van een gewone maaltijd met vlees, een vegetarisch en een veganistisch menu. Van elke gezonde voeding is gekeken wat het milieueffect van de maaltijd was. De menu’s waren voedingskundig uitgebalanceerd en leverden een gelijke hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen. Ter vergelijking was ook een ‘normaal’ Italiaans eetpatroon meegenomen in de berekening.

Uit het onderzoek blijkt dat de milieu-impact van het normale westerse eetpatroon 2,5 keer zo groot is als dat van een voedingskundig uitgebalanceerde maaltijd. Dit verschil is te verklaren doordat ons eetpatroon relatief veel dierlijke producten en fors meer calorieën bevat dan nodig is. Ook blijkt dat de invloed op het milieu van een vegetarisch dieet driemaal zo laag is als het normale Italiaanse eetpatroon en te vergelijken is met een gewone voeding met vlees op basis van biologische producten. Het hoogst haalbare milieuvoordeel is te halen met veganistische voeding op basis van biologische producten. De milieu-impact van deze voeding is bijna een factor tien lager dan het voedingspatroon dat de meeste westerse mensen gebruiken.

Meer informatie: www.milieucentraal.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?