RSS

Sahara kan heel Europa van energie voorzien

ma, mrt 16, 2009

Wetenschap en Natuur

Sahara kan heel Europa van energie voorzien

Door een heel klein deel van de Sahara met zonnepanelen te bedekken, kun je heel Europa van energie voorzien. Dat was een optimistisch geluid op de driedaagse klimaatcongres vorige week aan de Universiteit van Kopenhagen.

,,Noord-Afrika kan Europa alle energie bezorgen die het nodig heeft”, zegt Anthony Patt, die onderzoek doet aan het Internationaal Instituut voor de Analyse van Toegepaste Systemen in Oostenrijk. In de Sahara schijnt de zon tweemaal zo hard als in Spanje. Ook in de winter schuiven er zelden wolken voor de zon. Europa is al een tijd geïnteresseerd in een project om zonne-energie uit de Sahara halen.

Stoom

“Het systeem is zowel technisch als financieel haalbaar”, aldus Patt. Het volstaat een fractie van de woestijn, ter grootte van een klein Europees land, met zonnepanelen te bedekken. Patt stelt een systeem voor waarbij de zonnestralen water in stoom omzetten. Er staan proefprojecten voor zo’n systeem op stapel in Egypte, Marokko en Algerije.

Goedkoop
“Het gaat om een goedkope vorm van zonne-energie”, zegt Patt, “en ook de prijzen voor elektriciteitstransport zijn gevoelig gedaald”. Volgens zijn berekeningen kan een investering van 55 miljard euro het project aantrekkelijk maken voor privé-investeerders.

Het congresrapport wordt in december aan de deelnemers van de VN-Klimaattop in Kopenhagen overhandigd.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. Sam:

  Een geweldig idee… en als we nu ook eens aan Afrika zélf denken en deze mensen – van mijn part – gratis energie geven als dank voor het landgebruik, dan zijn we echt op de goede weg…ehh toch??

  Sam

 2. Linda:

  Perfect plan, tijd voor actie!

 3. myself:

  allemaal leuk en aardig, maar hoe wil je die energie transporteren vanuit het politiek onstabiel Afrika, naar landen als Amerika, China en hier naar Europa?

 4. Rabbit:

  Als je nu deze energie gebruikt om het zeewater te ontzilten en het zoete water omzet in waterstofgas. Dat kun je wel transporteren en gebruiken voor industrie en logistieke doeleinden. Daarnaast hebben droge gebieden zoet water.

 5. wally groesbeek:

  die geene die het wereld monopolie in handen hebben zullen dit niet toelaten althans als ze geen belang hier in krijgen.
  Rothschild
  Rockenfeller

 6. Jeroen:

  Waarom horen we nooit wat over vrije energie?
  Nicola Tesla liet in 1936 al een auto op deze energie lopen en daarna zijn alle onderzoekers die zich hier mee bezig hielden (mond)dood gemaakt!
  Alle problemen die we met kolen, olie en gas hebben gecreeerd, waren niet nodig geweest. Omdateen handjevol machthebbers kond besluiten rijk te worden ten koste van de wereldbevolking, zitten we nu met de ecologische en economische gevolgen.

  Terra Nova

 7. Jetteke:

  Die energie komt Afrika toe; ik ben het eens met Sam (1e reactie)!

 8. manushya:

  Hahaha…de media presenteert deze informatie met gebruik van een colonialisctische taal, net als het west de eigenaar van het hele planeet is,…ik vraag me af of zo een groteschalige warmtecenter negative effecten voor het africaanse continent en de daar woonende mensen zou kunnen hebben, denk zelf dat een zo grote oppervalk van de aarde dat tot een concentratie punt van grote energie wordt,negative reacties op het menselijke en dierlijke leven van het hele wereld, zou kunnen veroorzaken.

 9. Jan Wiesfeld:

  Juiiiist, hoe hou je die panelen nu vrij van Saharazand?

 10. Joost:

  Sahara kan heel Europa van energie voorzien? Dat is oud nieuws.
  15 jaar geleden hebben wij ( een aantal vrienden ) uitgedokterd dat als er in alle woestijnen “Solar Chimney’s” gebouwd worden dan kunnen alle kerncentrales de wereld uit, evenals alle kolencentrales, waterkracht- en windturbines. Dat kan allemaal naar de schroothoop. Het aardige is dat er zo enorm veel energie opgewekt kan worden dat wij ( de mensheid ) met een fractie van alle zonne-energie toe kunnen.

 11. Joost:

  @Jan Wiesfeld. Dat schept werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Zij hoeven er niet voor gestudeerd te hebben. Bovendien verdienen zij eindelijk ook eens wat geld.

 12. Joost:

  @ Sam en Jetteke. Energie van de zon komt alle mensen op aarde toe. De aarde bestaat niet alleen uit Afrika. Bovendien zijn er zoveel woestijnen dat jullie standpunt nauwelijks relevant is v.w.b. het huidige milieu probleem genaamd energie.

1 Trackbacks For This Post

 1. Duitse bedrijven investeren 400 miljard in zonne-energie | HappyNews | Positief Nieuws:

  […] ook: Sahara kan heel Europa van energie voorzien […]

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?