RSS

Fair-trade toerisme in Zuid-Afrika

Fair-trade toerisme in Zuid-Afrika

Fair Trade, eerlijke handel, kennen we vooral van de verantwoord geproduceerde koffie. Nieuw zijn de luxe ­resorts met dit keurmerk, waar je ook op bezoek kunt bij lokale kunstenaars en ambachtslieden.

Water uit de bergen’ is de letterlijke vertaling van Madi a Thavha, een luxe resort in Zuid-Afrika’s meest noordelijk gelegen provincie, Limpopo. Het ligt in het voormalige thuisland van de Venda’s: een prachtig, vruchtbaar dal tussen de Zoutpansbergen. Vorig jaar kreeg Madi a ­Thavha het Fair Trade-keurmerk. Het staat symbool voor eerlijkheid in de toeristische branche en wordt toegekend aan bedrijven die zich inzetten voor het verbeteren van de positie van kans­arme producenten en arbeiders.

Wie op Madi a Thavha logeert, maakt bijna terloops kennis met de lokale bevolking. Naast accommodaties voor toeristen zijn er op het resort ook een komkommerkwekerij, een naaiatelier en werkplaatsen van kunstenaars. In het oude pakhuis van de boerderij werken de naaisters Ndivhuwo, Mdasi, Ndifelani en Susan stil en aandachtig aan het textiel waarin Madi a Thavha zich heeft gespecialiseerd: ­tafelkleden, beddenspreien, gordijnen en keukenschorten. Op de voorraadplanken liggen rollen stof in het lokale bontgekleurde, gestreepte Venda-design.

Vier keurig onderhouden Pfaff naaimachines, een smetteloze tafel en voorraadpotten vol knopen en kralen verraden ernst en discipline. Buiten, bij de komkommerkassen, spelen een paar jongetjes urenlang autootje met een leeg groentekrat. Hun vader vult een aanhangwagen met komkommers, klaar voor de verkoop. “De komkommers waren het eerste jaar onze enige bron van inkomsten”, zegt de Nederlander Aart van Soest, ­eigenaar van Madi a Thavha.

“Het leek ons een eenvoudige manier om met de lokale bevolking aan het werk te gaan. Voor onze gasten is het heel aardig dat ze op een ‘werkende’ boerderij kunnen verblijven, en zo ook makkelijk met de lokale bevolking in contact kunnen komen. Onze werknemers wonen met hun ­families op het terrein. Ze zijn allemaal in vaste dienst, hebben een vast salaris en ze hebben vakantiedagen – iets wat ze in het begin heel gek vonden.”

Kijk voor alle fair-trade logeeradressen in Zuid-Afrika op www.fairtourismsa.org.za

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?