RSS

Grachtengordel voorgedragen voor Werelderfgoedlijst

ma, mrt 9, 2009

Kunst en Cultuur

Grachtengordel voorgedragen voor Werelderfgoedlijst

De Amsterdamse grachtengordel is voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de zomer van 2010 zal duidelijk worden of de grachtengordel ook daadwerkelijk aan de felbegeerde lijst van het Werelderfgoed wordt toegevoegd.

Dagelijks bestuurder Els Iping: “Er staan al zoveel historische Europese binnensteden op die lijst, eigenlijk willen ze er niet nog meer. Maar we blijven optimistisch en willen laten zien dat de grachtengordel op de lijst thuishoort!

De Werelderfgoedlijst
De Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft als doel unieke gebouwen, natuurgebieden en ander erfgoed te behouden voor de wereld en haar toekomstige generaties. De Werelderfgoedlijst wordt opgesteld door UNESCO. Dit is een organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Communicatie.

Op de Werelderfgoedlijst staan honderden monumenten, plaatsen en gebieden die volgens de VN uniek zijn en behouden moeten worden voor de toekomst. Dit Werelderfgoed is universeel, dat wil zeggen dat zij toebehoren aan iedereen, ongeacht in welk land ze liggen. Op de lijst staan onder andere de Chinese Muur, het Great Barrierreef in Australië en het historische centrum van Praag.

Nominatie van de grachtengordel
Gekozen is om in de voordracht de grachtengordel aan te wijzen als kernzone en de overige delen van de binnenstad als bufferzone. De grens van de bufferzone valt samen met de grenzen van het beschermde stadsgezicht. Stadsdeel Centrum is siteholder van gebied. Dit betekent dat zij het beheer en behoud van de grachtengordel en daarmee de unieke uitstraling van de binnenstad voor haar rekening neemt.

Plaatsing van de Amsterdamse grachtengordel is een belangrijke internationale erkenning voor de uitzonderlijke en universele waarde van dit zeventiende-eeuwse deel van de stad. Hier komt -stedenbouwkundig én architectonisch- de grote economische, politieke en culturele bloei van Amsterdam in de Gouden Eeuw tot uitdrukking. Daarmee is de grachtengordel representatief voor de gehele binnenstad.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?