RSS

NAVO herstelt relaties met Rusland

NAVO herstelt relaties met Rusland

De NAVO wil de formele contacten met Rusland herstellen door de NAVO-Rusland Raad nieuw leven in te blazen. Rusland heeft het besluit van de NAVO verwelkomd.

Formeel wordt de dialoog pas hervat na een NAVO-top op 3 en 4 april in Straatsburg en Kehl. De officiële contacten tussen de NAVO en Rusland werden verbroken na de oorlog in Georgië in de zomer van vorig jaar.

Fundamentele verschillen
Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer beklemtoonde dat het besluit zeker niet betekent dat de NAVO-landen en Rusland het nu op alle punten volledig eens zijn.

Over een aantal onderwerpen, zoals de situatie in Georgië, blijven er “fundamentele verschillen van mening bestaan”, zei hij.

Nieuw begin
Het besluit viel in Brussel, waar de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen beraadslaagden. Ook de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton was daarbij aanwezig.

Clinton zei dat de VS een nieuw begin wil maken in de betrekkingen met Rusland, maar dat ze niet wil uitsluiten dat Oekraïne en Georgië ooit lid worden van de NAVO. Vrijdag spreekt Clinton in Moskou met haar Russische ambtgenoot Lavrov.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?