RSS

Amerikaanse klimaatlobby laat spierballen rollen

Amerikaanse klimaatlobby laat spierballen rollen

Meer dan 10.000 jongeren uit alle Amerikaanse deelstaten trekken maandag (2 maart) naar Washington om bij hun volksvertegenwoordigers aan te dringen op een onmiddellijke en diepgaande beperking van de Amerikaanse CO2-uitstoot. Tweeduizend andere actievoerders onder leiding van NASA-wetenschapper James Hansen willen maandag voor een dag de kolencentrale stilleggen die onder meer het Amerikaanse parlement van stroom voorziet.

“De wereld wacht op de regering-Obama en het Amerikaanse parlement om het voortouw te nemen bij deze cruciale uitdaging”, schrijft Hansen in een verklaring. “Ze moeten beginnen met de steenkool uit het parlement te krijgen.”

Hansen, die bij Amerikaanse milieuactivisten veel respect geniet als iemand die al decennia waarschuwt voor de klimaatverandering, pleit samen met andere wetenschappers voor een stillegging van alle steenkoolcentrales ter wereld. Als dat voor 2030 gebeurt, zijn er volgens hen goede vooruitzichten dat het klimaat gestabiliseerd kan worden.

De actie van maandag tegen de Capitol Power Plant, een centrale die op steenkool en olie draait, wordt gedragen door meer dan veertig milieuorganisaties, vakbonden en andere burgerorganisaties. “We willen het parlement duidelijk maken dat de CO2-uitstoot niet naar beneden kan zonder kolencentrales uit dienst te nemen”, zegt Michael Crocker van Greenpeace USA. Volgens Crocker is dit “het begin van een reeks acties tegen steenkool, tot het parlement het klimaatprobleem echt begint aan te pakken.”

Nog voor Kopenhagen
In een aparte actie brengt de Energy Action Coalition, een beweging van Amerikanen jonger dan dertig, meer dan 10.000 jongeren uit alle hoeken van de VS naar de hoofdstad om daar hun volksvertegenwoordigers te bewerken. De VS moeten wetgeving hebben die de uitstoot van CO2 fors vermindert en het aandeel schone energie opvoert nog voor de internationale klimaattop van Kopenhagen eind dit jaar, zegt Jessy Tolkan, de directeur van de Energy Action Coalition. De beweging heeft voor maandag meer dan 325 bijeenkomsten met parlementsleden geregeld. Die bleken verrast door de massale mobilisatie.

Stephen Leahy

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?