RSS

Recordaantal nominaties voor Nobelprijs voor de vrede

vr, feb 27, 2009

Politiek en Samenleving

Recordaantal nominaties voor Nobelprijs voor de vrede

Het Noorse Nobelcomité heeft dit jaar een recordaantal van 205 nominaties ontvangen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dit heeft het comité vrijdag bekendgemaakt. Het vorige record stamde uit 2005, toen er 199 gegadigden waren voor de prestigieuze prijs.

Op de kandidatenlijst staan dit jaar 33 organisaties en 172 individuen. Hun namen worden niet bekendgemaakt. Het Nobelcomité heeft tot oktober de tijd om een winnaar te kiezen.

Het Noorse Nobelcomité nodigt jaarlijks duizenden hoogleraren, wetenschappers, parlementariërs, ministers en eerdere Nobelprijswinnaars uit kandidaten voor te dragen.

De Nobelprijs voor de Vrede ging vorig jaar naar de Finse ex-president Martti Ahtisaari, vanwege zijn inspanningen bij het oplossen van verschillende internationale conflicten. Tal van illustere persoonlijkheden gingen hem voor, zoals Martin Luther King, Moeder Theresa en Nelson Mandela.

De enige Nederlandse winnaar was de jurist Tobias Asser, die in 1911 werd geprezen vanwege zijn rol bij de oprichting van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?