RSS

Nederlandse vinding Plugwise groenste investering na de spaarlamp

ma, feb 23, 2009

Wetenschap en Natuur

 Nederlandse vinding Plugwise groenste investering na de spaarlamp

Het jonge Nederlandse bedrijf Plugwise introduceert een betaalbare draadloze sensor voor het meten van energieverbruik. Het is een praktisch product waarmee consumenten en bedrijven concreet kunnen bijdragen aan een beter milieu én tegelijkertijd op energiekosten kunnen besparen. Dat is goed nieuws in een tijd van steeds hogere energierekeningen, recessie en een roep om duurzamer leven. ‘De groenste energie is de energie die we niét verbruiken met elkaar’, aldus Norbert Vroege, directeur van Plugwise.

Het product van Plugwise dat mede met hulp van business partner ABN AMRO is ontwikkeld met een plug met sensor, switch en RF-technologie (radiofrequentiesignalen) die het stroomverbruik van apparatuur doorgeeft. Deze slimme stekker wordt tussen het stopcontact en de stekker van een elektrisch apparaat geplaatst om het energieverbruik te meten van de aangesloten koelkast, wasmachine, printer, etcetera. De stekkers van Plugwise communiceren draadloos met elkaar. Hierdoor ontstaat een draadloos RF-netwerk dat naar wens het stroomverbruik per apparaat, stopcontact, vertrek of verdieping in huis of kantoor registreert. Dit geeft de gebruiker in één oogopslag een gedetailleerd inzicht in het energieverbruik, de CO2 uitstoot en de besparingsmogelijkheden.

Van meten naar weten naar besparen
De software van Plugwise wordt door de elektronica in de stekker gevoed met informatie over het energieverbruik van individuele apparaten. Naast de traditionele meterstanden, die alleen het totale energieverbruik aangeven, kunnen met de software analyses gemaakt worden die een schat aan informatie leveren. ‘In een kantoor kwamen we er dankzij Plugwise achter dat een laserprinter die uit leek te staan toch nog 300 watt verbruikte omdat de printer kapot bleek te zijn’, vertelt Vroege. De directeur verbaast iedereen met harde cijfers over energie. ‘Wist u dat op een gemiddelde school circa 40 tot 50 procent van het energieverbruik buiten schooltijd plaatsvindt? Daar ligt een groot besparingspotentieel.’ Als de gebruiker eenmaal de kennis heeft waar veel energie verbruikt wordt, kan het gedrag -waar mogelijk en gewenst – aangepast worden. Vroege: ‘Een consument kan bijvoorbeeld besluiten in plaats van op 60 graden de was op 40 graden te doen.’ Plugwise biedt bovendien meer geavanceerde oplossingen, die vooral voor bedrijven interessant zijn. De stekkers kunnen op afstand in- en uitgeschakeld worden met behulp van een Touchscreen. Norbert Vroege: ‘Of het systeem kan gekoppeld worden aan de toegangspas, zo kunnen bedrijven een werkplek automatisch laten inschakelen zodra een medewerker het pand betreedt.’

Interesse internationale partijen
Plugwise is een soft- en hardware oplossing die niet alleen voor gebruikers interessant is. Naast business partner ABN AMRO houden andere internationale partijen de ontwikkelingen van het bedrijf nauwlettend in de gaten. Het product komt juist op het moment op de markt dat grote internationale (elektronica)concerns hun milieubewuste hard- en software producten aankondigen. Dit maakt Plugwise een interessante gesprekspartner voor deze partijen. De Plugwise techniek wordt vanaf de tweede helft van dit jaar op internationale schaal geïntroduceerd.

Website: www.plugwise.com

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?