RSS

Liefde! Kunst! Passie!

za, feb 21, 2009

Kunst en Cultuur

Liefde! Kunst! Passie!

Vanaf vandaag is in het Gemeentemuseum Den Haag een tentoonstelling te zien over kunstenaarsechtparen.

Liefde, kunst en passie staan centraal in deze grote tentoonstelling met 17 beroemde kunstenaarsechtparen als Frida Kahlo en Diego Rivera, Camille Claudel en Auguste Rodin, Hans Arp en Sophie Taeuber-Arp, Robert en Sonia Delaunay, Wassily Kandinsky en Gabriele Münter, Natalja Gontsjarova en Michail Larionov, Lee Krasner en Jackson Pollock, Marianne von Werefkin en Alexej von Jawlensky, Niki de Saint-Phalle en Jean Tinguely. Aan de hand van kunstwerken, uit de periode vanaf eind negentiende eeuw tot midden twintigste eeuw, van over de hele wereld worden de persoonlijke en artistieke relaties van elk kunstenaarspaar zichtbaar gemaakt.

De verbondenheid tussen Frida Kahlo en Diego Rivera ging zo ver dat ze haast leken te versmelten. Kahlo verbeelde het in een beroemd dubbelportret met haar geliefde.

Uit de tentoonstelling blijkt dat de relaties vaak intens waren. Op wat voor wijze de liefde zich ook ontwikkelde, de onderlinge afhankelijkheid en wederzijdse beïnvloeding speelden een belangrijke rol in het werk van een kunstenaarsechtpaar. Partners kunnen samenwerken, elkaars ideeën overnemen, maar juist ook afwijzen en artistiek van elkaar vervreemd raken.

De tentoonstelling is te zien tot 1 juni.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?