RSS

Himalaya Filmfestival in Amstelveen

Himalaya Filmfestival in Amstelveen

Voor het eerst in tien jaar is de Tibetaanse leider de Dalai Lama weer in Nederland. Dat is in juni, maar op 14 en 15 februari is hij al te zien en te beluisteren tijdens het Himalaya Filmfestival in Amsterdam. “De kwestie Tibet speelt op ons festival een belangrijke rol”, aldus organisator Glenn Mitrasing, “maar er zijn ook maar liefst 30 films over Nepal te zien. In totaal 53 films, documentaires en lezingen geven een beeld van de fascinerende diversiteit en het unieke karakter van de Himalaya-regio.”

De rode draad van deze 7e editie van het Himalaya Filmfestival is “impermanence”. Mitrasing: “Alles is tijdelijk, alles is vergankelijk, alles is in beweging… De Himalaya-regio toont dat in vele vormen. Bezoekers kunnen onder andere Road to Tibet zien, een film over de geweldloze mars die vlak voor de Olympische Spelen opnieuw werd gelopen, maar aan de grens tussen India en Tibet werd tegengehouden.”

De film The Sari Soldiers gaat over de pogingen van zes dappere vrouwen om, midden in een burgeroorlog, de toekomst van Nepal vorm te geven. Mitrasing noemt ook Child Soldiers of Nepal”s Maoist Army. “Deze film laat zien hoe Nepalese jongens en meisjes in de samenleving proberen terug te keren, nadat ze – als kindsoldaat – met maoïstische groepen in de `oorlog van het volk’ hebben gevochten. Aangrijpend!”

Adembenemende schoonheid
Naast politiek getinte films zijn er ook diverse `lichtere’ films te zien. Mitrasing: “Zij onderstrepen de adembenemende schoonheid van het gebied. Zoals de film Himalaya, Land of Women, die de kijker op een gevoelige en poëtische manier helemaal laat opgaan in het leven van vier generaties vrouwen tijdens het oogstseizoen. Of One Crazy Ride, over vriendschap en ‘nooit opgeven’ van een motorexpeditie, dwars door het noordoosten van India.” Hieronder kan je de trailer van deze film zien:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Lezingen
Verleden, heden en toekomst vormen de hoofdrolspelers op dit filmfestival. “Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en altijd in beweging… Restauratiearchitect John Sanday vertelt bijvoorbeeld over het restaureren van oude bouwwerken en over de invloed daarvan op de plaatselijke gemeenschap. En journalist Pema Wangchuk laat zien welke gevolgen geopolitieke besluiten hebben voor de Dokpa’s (yakherders). Samen met de makers van de ongeveer 53 films geven ze de bezoekers een gevarieerd en dynamisch beeld van de Himalaya-regio, een wereld in verandering.”

Kijk voor meer informatie en voor het bestellen van kaarten op himalayafilmfestival.nl

Het Himalaya Filmfestival wordt gehouden op zaterdag 14 en zondag 15 februari in De Griffioen, Cultuurcentrum van de Vrije Universiteit, Uilenstede 106, Amstelveen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?