RSS

Initiatief voor energieneutrale gebouwen

ma, feb 9, 2009

Economie en Ondernemen

Initiatief voor energieneutrale gebouwen

Elf grote bedrijven en kennisinstellingen nemen het initiatief om te komen tot een energieneutrale gebouwde omgeving. De partijen spannen zich samen met het Rijk in om de volgende doelen te realiseren: een energieneutrale nieuwbouw in 2020 en 50 procent totale energiebesparing in de bestaande bouw in 2030. Bedrijven bieden een ondersteuning bij de uitvoering van het thema “Gebouwde Omgeving” uit de Innovatieagenda Energie die door het Rijk is vastgesteld.

Actieve inbreng
De organisaties treden op als aanjager door de actieve inbreng van kennis en middelen. Ook overleggen ze met de betrokken ministeries van Economische Zaken (EZ) en het ministerie van Volkshuisvesting , Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM)/Wonen, Werken en Integratie (WWI) over de te volgen route. Volgens plan zal uiterlijk medio 2009 een uitvoeringsbureau de Innovatieagenda Energie Gebouwde Omgeving ter hand nemen.

Koplopers Innovatie PeGO
Dit staat in een samenwerkingsovereenkomst die de elf Founding Partners onder de naam “Koplopers Innovatie PeGO” op 5 februari 2009 op het congres van het Platform energietransitie Gebouwde Omgeving (PeGO) in Spant! in Bussum tekenden.

Marktkansen
Spil daarin is het twee jaar geleden opgerichte Platform energietransitie Gebouwde Omgeving, waarvan de PeGO-werkgroep Innovatie een onderdeel vormt. Deze werkgroep wil vóór 2012 minimaal 80 commercieel interessante, energiezuinige concepten ontwikkelen. Deze omvatten een paar duizend woningen, twintig utiliteitsprojecten en vier locaties voor duurzame integrale gebiedsontwikkeling. Pieter Hameetman voorzitter van de werkgroep: ‘We hebben een gefundeerde schatting gemaakt dat dit gezamenlijk een markt van ongeveer tweeënhalf miljard euro vormt.’ Het is zeker mogelijk om deze markt te benutten. Dat benadrukte ook ASN Bank-directeur Ewoud Goudswaard tijdens het PeGO-congres. Hij zag zijn bank sterk groeien met duurzame criteria als uitgangspunt.

Samenwerking essentieel
De Founding Partners gaan een cruciale rol spelen bij de uitwerking en realisatie van “denken, doen en opschalen” richting een energieneutrale gebouwde omgeving. Daarvoor is onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling essentieel. De energieopgave is te groot om het alleen te doen, vandaar dat de platformpartners zelf het initiatief namen. Zij denken hiermee een kennisvoorsprong op te bouwen die hen helpt bij een onderscheidende marktpositie. Zo wordt het mogelijk om gezamenlijk commercieel interessante en innovatieve concepten te ontwikkelen, te vermarkten en op te schalen. Andere innovatieve (markt)partijen kunnen aanhaken. Dit leidt tot een groep van koplopers die helpt om richting te geven aan de gezamenlijke markt. Verder wil de PeGO-werkgroep Innovatie dit initiatief verbinden aan vergelijkbare initiatieven in het buitenland.

Deelnemende partijen
De volgende partijen ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst: Energieonderzoek Centrum Nederland, ENECO Holding, GTI, Koninklijke BAM Groep nv, Nefit, Nuon, Philips Electronics Nederland, Redenko, Rockwool Benelux, Saint-Gobain Isover Benelux TNO Bouw en Ondergrond.
Als getuigen waren aanwezig: Jan Terlouw, voorzitter PeGO en lid Regieorgaan EnergieTransitie en Hugo Brouwer, Directeur Interdepartementale Programmadirectie Energietransitie, Ministerie Economische Zaken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?