RSS

Zonne-energie verlicht Afrika

wo, feb 4, 2009

Wetenschap en Natuur

Zonne-energie verlicht Afrika

Afgelegen dorpen op het Afrikaanse platteland zijn vaak helemaal afgesneden van de rest van de wereld. Bij gebrek aan elektriciteit behelpen de mensen er zich met kerosinelampen en kaarsen. Betaalbare zonne-energie, een milieuvriendelijk alternatief, kan voor licht zorgen in delen van Afrika waar de electriciteitsdraden niet geraken. Dat vertelt de Britse krant The Independent.

Gratis
“Zelfs in de gebieden waar er wel degelijk elekticiteit is, kiezen mensen voor zonne-energie”, legt Xavery Gombifenga uit. Gombifenga is een inwoner van het Tanzaniaanse dorp Nyashimba en de trotse eigenaar van een zonne-energiesysteem. “Na de installatie is het systeem immers helemaal gratis. Het enige alternatief dat wij hebben, is kerosine, maar dat is gevaarlijk en zeer duur.”

Zara Solar
Het promoten van zonne-energie in Afrika wordt sterk aangemoedigd door internationale organisaties zoals de Wereldbank en de VN. In 2007 kreeg een Tanzaniaanse lokale ondernemer een Ashden award en een geldsom van 30.000 pond (34.000 euro) van het Verenigd Koninkrijk. Mohamedrafik Parpia werd beloond omdat hij de armste Tanzanianen helpt en wegwijs maakt in zonne-energiesystemen. Parpia’s zaak Zara Solar installeerde de voorbije drie jaar maar liefst 4.000 systemen.

Kerosine
“De meeste mensen op het Afrikaanse platteland verlichten hun huis met kerosine lantaarns, maar die produceren vieze rook en verlichten slecht”, vertelt Ben Dixon, manager bij de Ashden Awards. “Zelfs het kleinste zonnesysteem geeft beter licht. Bovendien zorgt electriciteit ervoor dat mensen contact kunnen hebben met de buitenwereld en met potentiële kopers voor hun landbouwproducten. Het kleinste zonnesysteem kan zelf effect hebben op de opleidingen van kinderen aangezien die nu kunnen studeren bij goed licht.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?