RSS

Inheemse volkeren drukken stempel op Wereld Sociaal Forum

Inheemse volkeren drukken stempel op Wereld Sociaal Forum

Meer dan duizend indianen vormden de boodschap ‘Salve a Amazonia’ (Red de Amazone) die vanuit de lucht te zien was. De toon voor het Wereld Sociaal Forum (WSF), dat deze week in de Braziliaanse junglestad Belém begon, was gezet. Milieuvraagstukken zullen er veel aandacht krijgen en inheemse groepen zullen meer dan ooit van zich laten horen.

“Het SOS-signaal weerspiegelt onze bezorgdheid over de opwarming van de aarde, waarvan wij, de Amazonevolkeren, de eerste slachtoffers zullen zijn, ook al hebben we de bossen altijd beschermd en verzorgd”, zegt Francisco Avelino Batista, een Apurina-indiaan uit het Braziliaanse Amazonegebied. “De rijken kunnen zich tegen de opwarming van de aarde beschermen door de airconditioning aan te schakelen en eten te kopen in de supermarkt, maar wij zijn afhankelijk van de visvangst in de rivieren en van de dieren in het woud.”

“We verheffen onze stem om de wereld wakker te schudden, vooral de rijke landen die de vernietiging stimuleren”, vult Xavante-indiaan Edmundo Omoré aan. Beiden maken deel uit van de Koepel van Inheemse Organisaties van het Braziliaanse Amazonewoud (Coiab), mede-organisator van de inheemse actie maandag, aan de vooravond van het Wereld Sociaal Forum.

Beschavingscrisis
De inheemse volkeren willen hun stempel drukken op deze negende WSF-editie. Met tweeduizend vertegenwoordigers uit vijftig landen, veel meer dan bij vorige edities, zijn ze afgezakt naar Belém, de noordoostelijke toegangspoort tot de Amazone waar het Wereld Sociaal Forum tot zondag loopt.

Niet alleen door de plaats waar het forum plaatsvindt, ook door de wereldwijde crisis eisen de inheemse volkeren een hoofdrol op, zegt Roberto Espinoza van de Andeskoepel van Inheemse Organisaties (CAOI). Hij heeft het over ‘een beschavingscrisis’, waaruit de huidige economische, energie- en voedselproblemen voortvloeien. De inheemse deelnemers moeten een politieke factor zijn in debat en “geen folkloristische of culturele factor”, vindt Espinoza.

Hij hoopt dat dit Wereld Sociaal Forum tot een wereldwijde mobilisatie leidt, net zoals dat in 2003 gebeurde tegen de Amerikaanse invasie in Irak. Nu moet men mobiliseren voor “de verdediging van Moeder Aarde en tegen de verkapitalisering van het leven”.

“De Amazonevolkeren vragen een samenleving die hun waarde begrijpt”, zegt Coiab-leidster Miquelina Machado. “Dit is nodig om een groter evenwicht met de natuur te bereiken, vooral nu de sterke economische groei van Brazilië en de groeiende Zuid-Amerikaanse integratie tot projecten leiden met een zware impact op het Amazonegebied en de Andes”, zegt ze. “De hydro-elektrische centrales zetten gebieden onder water en vernietigen de biodiversiteit.” De aanwezigheid van de presidenten van de Amazonelanden, de Braziliaan Luiz Inácio Lula da Silva, de Boliviaan Evo Morales en de Venezolaan Hugo Chávez, en ook van hun Paraguayaanse evenknie Fernando Lugo, moet dit Wereld Sociaal Forum nog meer kracht geven, hoopt Machado. (Via OneWorld)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?