RSS

Triodos en ASN ‘eerlijkste’ banken

do, jan 22, 2009

Economie en Ondernemen

Triodos en ASN ‘eerlijkste’ banken

Wie een spaarrekening bij een bank heeft werkt waarschijnlijk mee aan milieuvervuiling, mensenrechtenschendingen en wapenhandel. Dat blijkt uit een onderzoek van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib en de FNV.

Veel banken blijken nauwelijks een beleid te hebben om te kijken of het toevertrouwde spaargeld wel verantwoord wordt belegd. Het gaat dan onder andere om investeringen in milieuvervuilende bedrijven, bedrijven die wapens leveren aan dictaturen of investeren in landen waar de mensenrechten worden geschonden.

Alleen de Triodos Bank en de ASN Bank kijken consequent naar de gevolgen voor mens en milieu. De Rabobank, samen met Robeco, doet dat soms. ABN Amro, ING en Fortis kijken nauwelijks naar de gevolgen van hun beleggingen. Nog slechter scoren Aegon Bank, DSB Bank, Friesland Bank en SNS Bank.

Tot nu toe was het voor consumenten nauwelijks mogelijk te zien wat banken met spaargeld doen. De vier organisaties hebben daarom een website opgericht, eerlijkebankwijzer.nl. Op die site staat informatie over hoe de banken scoren op het gebied van mensenrechten, wapenhandel, milieu en een aantal andere onderwerpen. Op die manier kan de consument die dat belangrijk vindt een betere keuze maken bij welke bank zijn geld het beste wordt belegd.

Website: www.eerlijkebankwijzer.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?