RSS

Op jacht naar de groenste elektronica

Op jacht naar de groenste elektronica

Ze zijn compacter, sneller en stijlvoller, maar zijn ze ook groener? Greenpeace publiceert vandaag de uitslag van haar jaarlijkse zoektocht naar groene elektronica. Een waarlijk groen product dat gifvrij, energie-efficiënt is, lang mee gaat en goed recyclebaar is, bestaat helaas nog niet. Het dichtst in de buurt komt een computer-monitor van Lenovo (vroeger IBM). Greenpeace roept de fabrikanten op om zo snel mogelijk echt groene apparaten te gaan maken.

“De race om het eerste echt groene product is nog steeds niet beslist,” aldus Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace Nederland. Een aantal elektronica-fabrikanten heeft de milieu-impact van zijn producten verminderd en scoort voldoendes met als hoogste cijfer een 6.9 voor de monitor van Lenovo. Maar geen enkele fabrikant scoort maximaal op alle milieu-aspecten.

Lenovo het groenst
De Lenovo L2440x breedbeeldmonitor scoort het hoogste met een 6.9 en loopt ver voor op andere monitoren. Bij de TV’s scoort de LC-52GX5  van Sharp het hoogst (5.92), en bij de mobieltjes de Samsung F268 (5.45). Nokia’s 6210 is de groenste smartphone (5.2) en de Toshiba Portege R600 de groenste laptop (5.48). De Lenovo ThinkCentre M58 is de groenste PC (5.88).

Onderzoek op vrijwillige basis

Voor het onderzoek heeft Greenpeace 21 grote producenten van mobieltjes, smartphones, spelcomputers, PC’s en laptops gevraagd om vrijwillig te laten weten wat hun drie groenste producten zijn die nu al in de winkel te koop zijn. Dit maakt bijgevoegd rapport anders dan de ‘Guide to Greener electronics’ die Greenpeace elk kwartaal publiceert. Beoordeling in de guide is niet vrijwillig, bovendien worden daar niet afzonderlijke producten, maar de bedrijven als geheel, inclusief hun beleid langs de meetlat gelegd.

In de zoektocht naar groene elektronica leverden vijftien bedrijven vrijwillig informatie aan, o.a. over het gebruik van giftige stoffen in hun drie groenste producten. Zes producenten waaronder Philips, Nintendo, Microsoft en Apple weigeren echter mee te werken aan het onderzoek.

Philips weigert meewerking
Alle producenten moeten nog harder inzetten op het vergroenen van hun apparaten. Openheid van zaken geven is daarbij een eerste belangrijke stap. Het is hoopvol om te zien dat veel fabrikanten informatie aanleveren over hun groenste producten en verbeteringen doorvoerden,” zegt Schoppink. “Het is echter teleurstellend dat juist het Nederlandse Philips weigert mee te werken.”

Lees hier het volledige rapport:  Green Electronics (pdf)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?