RSS

Windenergie biedt volop kansen

ma, jan 12, 2009

Wetenschap en Natuur

Windenergie biedt volop kansen

Windenergie op de Noordzee kan op den duur net zoveel energie leveren als de olie in de Perzische Golf nu. De Noordzee kan de duurzame accu van Europa worden. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde Masterplan Zeekracht van het Office for Metropolitan Architecture (OMA), het wereldberoemde architectenbureau van Rem Koolhaas. Het plan benoemt gebieden voor een internationale ring van windmolenparken, in samenhang met gebieden voor scheepvaart, natuur en recreatie. Het visionaire plan is ontwikkeld in opdracht van Stichting Natuur en Milieu.

Verbinding is een kernelement van het plan. Een ring van kabels tussen de windmolenparken ver-bindt de zeven Noordzeelanden zodat een stabiel netwerk ontstaat dat op bepaalde punten met het vasteland is verbonden. Een internationaal instituut voor duurzame energie in het midden van de ring brengt expertise bij elkaar en symboliseert de internationale samenwerking. Met behulp van een gedeelde infrastructuur en gedeelde kennis kunnen de Noordzeelanden binnen Europa de omslag van fossiele naar duurzame energie realiseren. Rond 2050 kan Europa door windenergie, in combinatie met zonne-energie, redelijk onafhankelijk zijn van de oliestaten en Rusland.

De centrale positie die Nederland temidden van de Noordzeelanden inneemt daagt uit om de leiding te nemen. Met het Nederlandse deel van de Noordzee erbij wordt ons land bijna twee keer zo groot. De kaart van Nederland inclusief het Noordzeegedeelte is een icoon in het Masterplan. We moeten de Noordzee als onderdeel van Nederland leren zien en de energiepotentie gaan gebruiken.

Naast de ontwikkeling van windenergie verkent het plan ook andere potenties van de Noordzee. Door windparken op een slimme manier te groeperen kunnen nieuwe, grote aaneengesloten natuurgebieden ontstaan. Windmolenparken bieden ook beschutting aan vissen en andere dieren. Doordat bij de windmolens niet meer grootschalig wordt gevist kunnen kunstmatige riffen tussen de molens ontstaan, met een verrijking van het zeeleven als gevolg.

De kracht van het Masterplan Zeekracht ligt in de combinatie van huidige wetenschappelijke kennis met een sterke visie op de toekomst. Het plan laat zien welke veranderingen nodig zijn voor een duurzame toekomst. Zo moeten kleine subsidies voor de korte termijn vervangen worden door lange termijn investeringen die financile en ecologische winst opleveren en een grotere energie-onafhankelijkheid. De windindustrie moet van een marginale industrie veranderen in een innova-tieve exportindustrie, ondersteund door Nederlandse expertisecentra op het gebied van wind- en wateronderzoek. Nederland heeft op dit gebied veel kennis in huis die omgezet kan worden in duurzame werkgelegenheid.

Natuur en Milieu is trots op dit inspirerende plan dat kan zorgen voor een doorbraak in duurzame ontwikkelingen op de Noordzee.

Het Masterplan Zeekracht is onderdeel van de campagne Zeekracht van Natuur en Milieu. Een an-der onderdeel van de campagne is de coperatie Zeekracht die streeft naar de bouw van windmolens op zee. Mensen kunnen lid worden via www.zeekracht.nl en op termijn hun eigen groene stroom produceren en afnemen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?