RSS

Internationaal agentschap moet hernieuwbare energie promoten

Internationaal agentschap moet hernieuwbare energie promoten

In januari wordt in Bonn het International Renewable Energy Agency (IRENA) opgericht, het eerste internationale agentschap dat volledig gewijd is aan de promotie van hernieuwbare energie.

IRENA, dat op 26 januari in het Duitse Bonn boven de doopvont gehouden wordt, is een initiatief van Denemarken, Duitsland en Spanje. De instelling moet regeringen van ontwikkelingslanden en industrielanden bijstaan met raad over de technische, financiële en beleidsmatige aspecten van hernieuwbare energie. Tegelijk moet IRENA een motor worden voor de ontwikkeling van waterkracht, zonne- en windenergie, biobrandstoffen en geothermische energie in de hele wereld.

“We moeten de obstakels wegwerken in onze zoektocht naar het echte potentieel van hernieuwbare energie, niet enkel om de klimaatverandering aan te pakken, maar ook om een veiliger energiesysteem te creëren dat geen hindernis vormt voor economische en sociale ontwikkeling”, zei de Spaanse minister voor Leefmilieu Elena Espinosa op de klimaattop in het Poolse Poznan.

Die drempels zijn talrijk volgens de minister: een te laag bewustzijn bij de bevolking, nationale wetgeving die in heel wat landen achterop loopt en regeringen die vervuilende energiebronnen blijven subsidiëren.

De initiatiefnemers wezen nog eens op het economische potentieel van hernieuwbare energiebronnen. Volgens de Deense energieminister Connie Hedegaard was de sector in 2007 wereldwijd goed voor meer dan 100 miljard dollar aan investeringen, en groeien veel deelsectoren met 20 tot 60 procent per jaar. “Dit is het perfecte moment voor de oprichting van IRENA”, zei Sigmar Gabriel, de Duitse minister voor Leefmilieu. “De klimaatverandering en de wereldwijde financiële crisis vragen om een duidelijke focus op duurzame technologieën en hernieuwbare energie.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?