RSS

Veelbelovend malariavaccin op komst

Veelbelovend malariavaccin op komst

Een vaccin tegen malaria zou binnen vijf jaar beschikbaar kunnen zijn nadat uit tests is gebleken dat het voldoende bescherming biedt bij jonge kinderen.

De ziekte, die elk jaar meer dan één miljoen mensen doodt en de grootste doodsoorzaak is bij kinderen jonger dan vijf jaar in Afrika onder de Sahara, wordt veroorzaakt door een parasiet die overgedragen wordt door een vrouwelijke muskiet.

Het vaccin dat ontwikkeld werd door het Belgisch/Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) en onder meer gefinancierd wordt door de Bill & Melinda Gates Foundation, komt er na 20 jaar onderzoek naar een malariavaccin. Het werd al succesvol getest bij volwassenen en baby’s in Gambia en Mozambique. Daaruit blijkt intussen dat het vaccin minstens vier jaar bescherming biedt.

In een tweede testfase in Kenia en Tanzania kregen 340 zuigelingen elk drie maal het vaccin toegediend samen met de standaardinentingen tegen difterie, tetanus en kinkhoest. Na zes maanden bleek de malaria-infectie met 65 procent gedaald bij de gevaccineerde baby’s jonger dan 1 jaar, die het meest kwetsbaar zijn voor de ziekte. Bij 900 andere kinderen was het vaccin voor meer dan 50 procent effectief.

Volgend jaar staat er een vervolgstudie bij duizenden Afrikaanse kinderen op het programma.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?