RSS

Braziliaans hooggerechtshof erkent grondbezit inheemse bevolking

Braziliaans hooggerechtshof erkent grondbezit inheemse bevolking

In heel Brazilië vieren Indianen vandaag feest nu het Braziliaanse Hooggerechtshof in een cruciale rechtszaak heeft besloten het inheemse grondbezit te handhaven. Afgevaardigden van de Indianen noemden de uitspraak, op de dag af 60 jaar na ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, een ‘fantastische overwinning’.

De uitspraak heeft betrekking op het inheemse reservaat Raposa Serra do Sol (’land van de Vos en Berg van de Zon’) in de staat Roraima in het Amazonegebied. Een kleine maar machtige groep boeren die uit zijn op het land van de Indianen had het Hooggerechtshof bij petitie verzocht de wettelijke erkenning van het reservaat, zoals in 2005 door President Lula bekrachtigd, ongedaan te maken.

Acht van de elf rechters van het Hooggerechtshof bevestigden het recht van de Indianen op het land.

De vijf stammen uit Raposa-Serra do Sol hadden dertig jaar lang strijd gevoerd om het land van hun voorvaderen terug te winnen. De boeren weigerden het gebied te verlaten toen het werd aangewezen als inheems reservaat, en sindsdien hebben zij een gewelddadige strijd gevoerd tegen de Indianen om te voorkomen dat zij uit het gebied zouden worden verwijderd.

Het Hooggerechtshof oordeelde dat de boeren Raposa-Serra do Sol moeten verlaten, maar gaven geen specifieke datum. Dit wordt besloten tijdens de volgende zitting in februari 2009, wanneer de laatste drie rechters hun uitspraak doen.

Makuxi-leider Jacir José de Souza van de Inheemse Raad van Roraima zei vandaag, ‘Het land is onze Moeder. Wij zijn gelukkig dat [ons land] is teruggewonnen en dat het Hooggerechtshof de inheemse volken in het gelijk heeft gesteld.’

Stephen Corry, directeur van Survival International, zei vandaag, ‘Dit is geweldig nieuws voor de volken van Raposa-Serra do Sol. De Braziliaanse regering moet er nu voor zorgen dat de boeren het gebied verlaten en er een einde komt aan de terreuracties tegen de Indianen. Daarnaast moet zij er zorg voor dragen dat de landrechten van de Indianen in het hele land worden gehandhaafd, zodat er in de toekomst nooit meer zulke schaamteloze aanvallen op Indianen in hun eigen land zullen plaatsvinden.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Only Faustus Eberle:

    Thanks for sharing your ideas. Something is that scholars have a choice between federal student loan and also a private education loan where it’s easier to opt for student loan debt consolidation loan than through the federal student loan.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?