RSS

Patent voor Twentse zonneauto

Patent voor Twentse zonneauto

Het Solar Team Twente heeft patent gekregen op een lenzensysteem dat de energieopbrengst van zonnecellen verdubbelt. Het systeem is toegepast in de zonneauto Twente One tijdens de World Solar Challenge 2007, een race voor zonneauto’s van ruim 3000 kilometer door de Australische woestijn.

Het team van Twentse studenten eindigde in 2007 als zesde. Inmiddels is een nieuw team bezig met de voorbereidingen voor deelname aan de eerstvolgende editie van de race, in oktober 2009. De nieuwe zonneauto die daarvoor gebouwd wordt, maakt opnieuw gebruik van het innovatieve lezensysteem, waarvoor het patent onlangs is toegekend. Door het patent mag niemand anders in Nederland het systeem gebruiken.

Het Solar Team Twente wil in 2009 de meest innovatieve auto in de race brengen en streeft daarnaast naar de hoogst mogelijke klassering. Voor zover bekend zijn de Twentenaren het eerste solarteam met een patent op zak.

“Daar zijn we zeker trots op”, aldus Chris Heineman, lid van het Solar Team en verantwoordelijk voor de mechanica.”Ik denk dat dit een belangrijke stap is naar het meer alledaags gebruik van zonne-energie, en daar draait het bij de Solar Challenge allemaal om.”

“De werking van het lenzensysteem kun je vergelijken met een loep. Invallend zonlicht wordt geconcentreerd, net zoals je vroeger een vuurtje stookte met een loep”, legt Heineman uit. Volgens het reglement van de World Solar Challenge mag een zonneauto maximaal zes vierkante meter zonnecellen gebruiken. Het Solar Team Twente past het gepatenteerde systeem toe op twee van de zes vierkante meters zonnecellen en haalt daardoor een energieopbrengst van acht vierkante meter.

De World Solar Challenge is een wedstrijd van Noord- naar Zuid-Australië voor auto’s die uitsluitend rijden op zonne-energie. De race legt een basis voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Deelnemers vanuit de hele wereld doen mee aan dit evenement. Het wedstrijdelement is belangrijk, maar nog belangrijker zijn de innovatieve concepten van de zonneauto’s.

Website: www.solarteam.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?