RSS

Obama zet in op groenere economie

Obama zet in op groenere economie

Het economisch reddingsplan van Barack Obama zal een belangrijke groene component bevatten. Er zijn nog geen officiële cijfers vrijgegeven, maar volgens adviseurs plant de volgende president van de VS voor 50 miljard dollar aan duurzame projecten.

Obama heeft al laten weten dat hij aan een omvangrijk reddingsplan voor de Amerikaanse economie werkt. Hij wil het plan af hebben voordat hij de eed aflegt, zodat hij het in de eerste dagen van zijn presidentschap in gang kan zetten. Nu wordt ook stilaan duidelijk dat het plan een flinke dosis milieuvriendelijke projecten zal bevatten. Verschillende adviseurs van Obama hebben al uitspraken in die richting gedaan.

“Schone energie zal een fundament vormen voor de heropbouw van de Amerikaanse economie”, zei Bracken Hendricks, adviseur van het overgangsteam van de president. De leider van de meerderheid in de Senaat, Harry Reid, liet zich ontvallen dat er voor honderd miljard dollar aan stimuli voor groene jobs voorzien zijn.

Volgens de insiders zal het plan zowel gericht zijn op snelle ingrepen als op projecten op langere termijn. Een aantal projecten zouden al in de eerste maanden van het presidentschap opgestart kunnen worden, waaronder een renovatieplan voor publieke gebouwen om ze milieuvriendelijker te maken. Andere pistes zijn steunmaatregelen voor het openbaar vervoer en investeringen in een intelligent elektriciteitsnetwerk en hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Groene boorden

Met al die maatregelen kan Obama het land economisch weer op de sporen krijgen door jobs te creëren en tegelijk ook een ecologische inhaalbeweging maken. De nieuwe, groene jobs kregen meteen het etiket “groeneboordenjobs”, in navolging van de traditionele opdeling tussen arbeiders (blauwe boorden) en bedienden (witte boorden).

Het potentieel is op beide vlakken enorm. Alleen al wat isolatiemaatregelen betreft bijvoorbeeld tellen de VS tachtig miljoen gebouwen die onvoldoende geïsoleerd zijn, samen goed voor 42 procent van de Amerikaanse uitstoot aan broeikasgassen. Met de maatregelen worden dus niet alleen een massa nieuwe jobs gecreëerd, ook op ecologisch vlak liggen er grote kansen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?