RSS

50 miljard beschikbaar voor klimaat

wo, dec 3, 2008

Wetenschap en Natuur

50 miljard beschikbaar voor klimaat

Er is minstens 50 miljard dollar per jaar nodig om ontwikkelingslanden te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. En dat geld is er. Als de VN-klimaatconferentie in Poznan kiest voor een innovatieve financiering, gebaseerd op marktwerking.

Dit staat in het Oxfam-rapport Turning Carbon into Gold (pdf), dat gisteren is verschenen.
Oxfam wijst op het emissie-reductiesysteem waaraan momenteel gewerkt wordt. Dit systeem is bedoeld voor een nieuwe internationale klimaatovereenkomst die ingaat in 2012. Het systeem kent internationale emissie-eenheden toe aan deelnemende landen.

Oxfam stelt voor om een deel van deze eenheden niet uit te delen aan de rijke landen, maar te veilen aan de hoogst biedende partij. Als 7,5 procent van alle emissierechten wordt geveild, levert dat vanaf 2015 jaarlijks 50 miljard dollar op. Op deze manier betalen de landen die het meeste uitstoten ook voor de gevolgen van de klimaatverandering.

Politieke wil
Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib: “We hebben de kennis, de middelen en de technologie om klimaatverandering aan te pakken. We kunnen de ergste scenario’s vermijden… als we daarvoor kiezen. Wat nog ontbreekt, is politieke wil. Tot nu toe is de vooruitgang volstrekt onvoldoende geweest.”

De deelnemers in Poznan moeten vooral afspraken maken over financiële en technische ondersteuning van ontwikkelingslanden in hun strijd tegen de klimaatverandering. In ieder geval moet voor de komende drie jaar een programma worden opgezet, inclusief financiering, voor aanpassingen in arme landen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Rijke landen
Daarnaast zijn afspraken nodig over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De aarde mag niet meer dan 2 graden Celsius opwarmen en daarvoor moeten de rijke landen de eerste en de grootste stap nemen: ten minste 25 tot 40 procent reductie in 2020 ten opzichte van 1990.

Lees het volledige Oxfam-rapport

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?