RSS

Klimaattop biedt kans op duurzame economie

ma, dec 1, 2008

Wetenschap en Natuur

Klimaattop biedt kans op duurzame economie

In de Poolse stad Poznan wordt vanaf vandaag tot en met volgende week de 14e VN-klimaatconferentie gehouden. In het overleg moet de basis worden gelegd voor de opvolger van het protocol van Kyoto, dat in 2012 afloopt.

De wereldwijde economische crisis mag niet tot uitstel van een nieuw klimaatverdrag leiden. De crisis is zelfs een kans voor ondernemingen om het energieverbruik en daarmee de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide te verminderen.

Met die woorden trachten Yvo de Boer, hoofd van het klimaatbureau van de Verenigde Naties, en de Poolse minister Maciej Nowicki, de toon te zetten voor de vandaag beginnende onderhandelingen over een vervolg op het Kyoto Protocol. Ruim 9000 afgevaardigden gaan tijdens deze top in de Poolse stad Poznan de bodem leggen voor een klimaatverdrag dat eind volgend jaar in Kopenhagen moet worden afgetimmerd.

Volgens de Poolse gastheer moeten ondernemingen de crisis aangrijpen om hun productieprocessen door te lichten en het gebruik van water en energie te beperken. ’Kyoto’ kende een reikwijdte tot 2012, met het nieuwe verdrag moet de uitstoot van broeikasgassen als methaan en kooldioxide tot 2050 worden geregeld.

De eerste week komen vooral ambtenaren bij elkaar. Pas volgende week schuiven ministers aan, onder wie Jacqueline Cramer namens Nederland. Het is uiteindelijk de bedoeling dat eind volgend jaar een nieuw verdrag wordt gesloten over terugdringing van het broeikasgas CO2.

De Verenigde Staten hebben het Kyoto-protocol nooit geratificeerd, terwijl China en India het niet uitvoerden. De instemming van deze drie grootvervuilers met een nieuw verdrag is van groot belang.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?