RSS

Groene daken populair onder architecten

ma, dec 1, 2008

Wetenschap en Natuur

Groene daken populair onder architecten

Het concept ‘groene daken’ wint steeds meer aan populariteit onder architecten. Het lijkt dan ook geen hype te zijn die over pakweg vijf jaar weer voorbij is. Hoewel de groene daken op dit moment vooral bekend zijn bij architecten, zijn de meeste marktpartijen positief over dit concept.

Groene daken zijn meestal bedekt met sedumbeplanting, maar ook gras, planten of zelfs bomen komen voor. Dit type daken biedt bij grootschalige toepassing een positieve bijdrage aan veel binnenstedelijke milieukwesties, zoals wateroverlast en luchtvervuiling. Maar het zijn vooral de voordelen voor het pand zelf die men benoemt, zoals koeling van gebouw en energiebesparing. Dit blijkt uit eigen onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 281 personen uit de belangrijkste partijen uit de bouw.

Architecten meest positief
Architecten zijn het meest bekend met groene daken: maar liefst 85 procent kent dit concept. Van de aannemers B&U zegt iets meer dan twee derde het concept te kennen. Bij dakdekkers is dat iets minder dan twee derde. De architecten koesteren ook de meest positieve houding: 70 procent van alle architecten is positief over groene daken. Bij de andere partijen schommelt dit tussen de 30 en 40 procent. Zo zegt 30 procent van de aannemers GWW een positieve houding te hebben, vooral omdat het een oplossing is voor de wateroverlast. Groene daken nemen regenwater op en vormen op deze manier een buffer. Van de installateurs, die vooral vanwege het energieverbruik en de koeling te maken hebben met groene daken, zegt 35 procent een groen dak wel te zien zitten.

Milieuvoordelen
Aan iedereen zijn de vragen voorgelegd in welke mate groene daken een oplossing bieden voor de volgende zaken: geluidsoverlast, wateroverlast, luchtvervuiling, vermindering van energieverbruik en koeling van gebouwen. Opvallend is dat de voordelen van groene daken vooral ervaren worden met betrekking tot het gebouw zelf en minder met de totale omgeving. Alle marktpartijen, maar vooral de architecten, vinden dat groene daken een oplossing zijn voor het koelen van gebouwen en het terugdringen van het energieverbruik. Over het algemeen vindt een kwart (architecten) tot een derde (aannemers B&U) dat groene daken geen bijdrage leveren aan het terugdringen van de luchtvervuiling en de wateroverlast.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?