RSS

Wereldleiders kiezen voor biologisch

ma, nov 24, 2008

Gezondheid en Voeding

Wereldleiders kiezen voor biologisch

Ik weet natuurlijk al langer dat ik in biologische zaken met belangwekkende onderwerpen  bezig ben, maar sinds de laatste maanden wordt het steeds duidelijker. In september las ik het bericht ‘Chinese toplaag kiest voor veilig: 100 % biologisch’. Blijkt dat de politieke leiders van China notabene een speciale winkelketen hebben opgericht voor gezonde voeding die 100% biologisch is. Alleen de politieke leiders eten daarvan, schrijft de pers. Wel triest eigenlijk, een eigen betrouwbare voedselketen, terwijl tienduizenden Chinese kinderen ziek zijn geworden van de melanine.

In oktober werd bekend dat de Vaticaanse tuinen voor een deel zijn omgeschakeld naar strikt biologische teelt. Speciaal bestemd voor de eettafel van Paus Benedictus XVI. De ‘groene’  paus wil ook dat in het overige deel van de Vaticaanse tuinen, 22 ha groot, chemische middelen worden vervangen door natuurlijke. Ik vraag me dan af hoe ze binnen zo’n Vaticaan de biotomaten en de andere tomaten van elkaar gescheiden houden. Zodat de Paus zeker is van een gecertificeerd biologisch tomaatje in zijn 100% biologische salade. Maar de paus heeft vast een eigen keuken waar die van ons 4 keer inpast, stel ik me zo voor.

Maïssiroop
En hier komt onze grote hoop, de grote verandering, op naar een verdubbeling van de biologische omzet! Ook de familie Obama eet biologisch, Yes we can! Mevrouw Obama lichtte dat zelf onlangs als volgt toe: “ Weet je”, zei ze, “in mijn huishouden zijn we afgelopen jaar op een cruciaal moment overgestapt op biologisch”. En over de aanleiding…”Dus gingen we eens naar onze voorraadkasten kijken. Dan ga je labels lezen en kom je erachter dat er fructoserijke maissiroop zit in alles wat we eten. Elk puddinkje, elk sapje. Alles wat in een fles of in een kartonnetje blijkt een soort vergif te zijn, op een manier waar de meeste mensen geen idee van hebben. Wel, tegenwoordig hebben we dingen in huis zoals een schaal met vers fruit”.

Need we say more?: Obama for president!

Zijn verkiezingsplan bevat trouwens het volgende speerpunt: “Bevorderen van biologische en duurzame landbouw”, waarbij in de toelichting staat: “ Biologische voeding is de snelst groeiende sector van de Amerikaanse voedingsmarkt”. Nu, met zo’n presidentsvrouw in de rol van James Oliver zal die groei alleen maar kunnen versnellen! The future is for organic farmers.

Catering
Gisteren kreeg ik een kijkje in de keuken van de belastingdienst. In Apeldoorn, super gemanaged door Loes van cateraar Sodexo. Loes realiseerde in korte tijd 40% biologisch aandeel in dit bedrijfsrestaurant: belegde broodjes, melk, toetjes, fruit enzovoort. 1300 mensen per dag lunchen daar, iedere werkdag, en met een gemiddeld bestedingsbedrag van ver boven het landelijk gemiddelde. En Loes was er nog lang niet klaar mee. We zagen nog volop mogelijkheden, bijvoorbeeld in biologisch fruit en biologische maaltijden.

En wat zou onze overheidstop eten? Geen idee. Maar gelukkig hoef je in Nederland helemaal geen wereldleider te zijn om biologisch te eten. Het is gewoon overal te koop en bijna iedereen koopt het, steeds meer. Ook dit jaar een groei van 10%! Op naar de verdubbeling. Klopt jouw bedrijfsstrategie nog bij de maatschappelijke trends van gezondheid en duurzaamheid? Passen je producten daar nog bij, of toch eens kijken naar biologische varianten?

Kijk voor meer informatie eens op www.biologischconvenant.nl

Arend Zeelenberg

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?