RSS

Malaria bestreden in 2015

Malaria bestreden in 2015

In 2015 zal malaria als belangrijke oorzaak van kindersterfte nagenoeg niet meer voorkomen, dankzij een plan van de Verenigde Naties waarvoor al bijna twee miljard euro is toegezegd. Dat hebben vertegenwoordigers bij de Algemene Vergadering van de VN gisteren gezegd.

Het plan voorziet in grotere beschikbaarheid van klamboes, spuitbussen tegen muskieten, verbeterde diagnoses en behandelingen, preventieve maatregelen voor zwangeren en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Wereldgezondheidsraad
Volgens speciale gezant Ray Chambers, die zich namens de VN bezighoudt met malaria, is het de dodelijkste kinderziekte in Afrika en zijn de medische en economische kosten van malaria voor het continent zo’n twintig miljard euro per jaar. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsraad krijgen bijna 250 miljoen mensen per jaar malaria. in 2006 overleden er 881.000 mensen aan de ziekte, van wie de meesten kinderen waren onder de vijf.

“Maar malaria is ook een geweldige uitdaging”, zei Chambers. “Geen enkel ander onderwerp biedt de kans om op zo’n schaal mensenlevens te redden en levensomstandigheden te verbeteren.”

Bill Gates
Hoewel er nu twee miljard euro ligt, moet de VN dat bedrag tegen 2010 hebben zien te verdubbelen. Daarna moet er 600 miljoen euro per jaar worden uitgegeven aan onderzoek naar medicijnen en middelen om malaria te voorkomen. De grootste donoren zijn het zogenaamde ‘Global fund’, dat aids, tuberculose en malaria bestrijdt en de wereldbank. Zij schenken respectievelijk ruim 1,1 miljard en 750 miljoen euro. De stichting van softwaremagnaat Bill Gates doneert ruim 115 miljoen euro aan onderzoek naar vaccins tegen malaria.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?