RSS

One Laptop Per Child via Amazon

One Laptop Per Child via Amazon

De goedkope laptops van de ‘One laptop Per Child (OLPC) Foundation‘ worden rond de kerstperiode verkocht via Amazon. Met de overeenkomst om de laptops te verkopen via de online retailreus hoopt de stichting leveringsproblemen te voorkomen die vorig jaar ontstonden toen de laptops voor het eerst aan het publiek werden verkocht.

Dat meldt de IDG technologie nieuwsservice. The Boston Globe wist het bericht bevestigd te krijgen bij de oprichter van de stichting, Nicholas Negroponte.

De liefdadigheidsstichting ontwikkelde de budgetlaptop met het oog op ontwikkelingslanden. Het is de bedoeling de kleine schootcomputers gratis te verspreiden aan schoolkinderen in die landen die het geld niet hebben om een laptop aan te schaffen. Het was in eerste instantie de bedoeling een product te ontwikkelen dat verkocht kon worden voor minder dan 100 dollar.

Eén voor de prijs van twee
Om de verspreiding van de laptops te versnellen lanceerde de stichting vorig jaar het G1G1-programma (Give one / Get one). Hierbij konden consumenten in de Verenigde Staten en in Canada tijdens de wintermaanden in november en december één laptop kopen voor de prijs van twee. De genereuze shopper betaalde 400 dollar voor twee laptops om er vervolgens één thuis te krijgen. De andere laptop werd gedoneerd aan schoolgaande kinderen in ontwikkelingslanden.

Met deze actie werden 100.000 laptops weggegeven, maar de kopers in de Verenigde Staten en buurland Canada moesten maanden wachten op de levering van hun budgetlaptop. Sommige bestellingen werden hierdoor afgezegd. Met de uitbesteding van de distributie door de overeenkomst met Amazon moet de levering dit jaar op rolletjes lopen. Het zal voor Amazon geen grote uitdaging zijn om veel laptops thuis af te leveren bij de klanten.

Post-conflictlanden
Negroponte liet in mei weten dat het G1G1-programma zich dit jaar zou richten op post-conflictlanden als Afghanistan, maar dat klanten, als ze willen, voor hun donatie mogen kiezen uit een lijst met landen.

De goedkope laptops staan volop in de belangstelling als een potentiële oplossing voor de digitale kloof die voornamelijk speelt in de ontwikkelingslanden.

Budgetlaptops
Sinds de lancering van het derdewereldproject, ‘One Laptop per Child’, volgden er een hele rits aan goedkope notebooks die zich op de markt presenteerden. Veel van deze commerciële laptops worden ook ingezet op de educatieve markt in de Westerse wereld waarbij ze vooral worden verkocht aan studenten.

Andere budgetlaptops zijn onder meer de Classmate PC van Intel, de One van Elonex, maar ook de Asus Eee PC of de Everex Cloudbook die bij Wallmart in de schappen ligt. Ook MSI heeft een budgetlaptop, de Wind PC.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?