RSS

De weggeefwinkel werkt

WeggeefwinkelWeggeefwinkels zijn zaken waar tweedehands spullen naartoe kunnen worden gebracht, die door anderen weer gratis kunnen worden meegenomen. De initiatiefnemers willen met hun ‘winkels’ een alternatief bieden voor de wegwerpeconomie en een bijdrage leveren aan een beter milieu, zegt landelijk coördinator Maranke Spoor.

Het aantal weggeefwinkels in Nederland blijft toenemen. Waren de zaken vijf jaar geleden nog te tellen op de vingers van één hand, nu zijn er al meer dan dertig. Dat de zaken in een behoefte voorzien, blijkt volgens Maranke Spoor niet alleen uit hun groeiende aantal: de weggeefwinkels hebben ook geregeld te kampen met een teveel aan tweedehands spullen.

De oorzaak daarvan ziet Spoor in het ‘buitensporige koopgedrag’ van Nederlanders. Dat geeft de winkels volgens haar alleen maar meer bestaansrecht. “Gezien het overschot aan spullen is er zeker ruimte voor meer weggeefwinkels, al wordt dit vaak bemoeilijkt door gemeenten. Zij reageren terughoudend of stellen allerlei voorwaarden, zoals een inkomensgrens voor bezoekers, die de opening van een nieuwe winkel moeilijker maken.” Niet alleen arme mensen bezoeken de winkels, maar ook mensen met een hoog inkomen of verzamelaars van langspeelplaten en boeken.

Ook kringloopwinkels nemen de laatste jaren in aantal en omvang toe, zegt directeur Harry Slotema van de branchevereniging van kringloopwinkels BKN. Nederland telt momenteel ongeveer 180 kringloopwinkels. Deze winkels werken met betaald personeel en klanten moeten betalen voor de spullen, terwijl weggeefzaken worden gerund door vrijwilligers en bestaan dankzij giften.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?