RSS

Europa wil zonne-energie uit Sahara halen

Zonnepanelen
Naar het voorbeeld van dit Spaanse bedrijf wil Europa zonnepanelen in Noord-Afrika bouwen

Europa is al enkele jaren geïnteresseerd in de mogelijkheden van zonne-energie. Een nieuw plan schept het woestijnidee om de Europese zonne-energie uit de Sahara te gaan halen, zo meldt The Guardian. Europa probeert via alternatieve energieproductie de uitstoot van CO2 te verminderen. Een aantal grote complexen met zonnepanelen in de Sahara zouden daarbij kunnen helpen. In de Noord-Afrikaanse woestijn is er natuurlijk aan zon geen gebrek.

Felle zon
De elektriciteit zou via een nieuw modern hoogspanningsnet getransporteerd kunnen worden. In tegenstelling tot huidige systemen zou er onderweg veel minder stroom verloren gaan. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier Gordon Brown zien het plan helemaal zitten. Het is ook een antwoord op de kritiek dat duurzame energie nooit kan werken omdat het weer onvoorspelbaar is. De zon zou in de Sahara zelfs veel feller schijnen en daardoor kan tot drie keer meer energie geproduceerd worden in vergelijking met Europese panelen.

Tijd en geld
Spanje en Portugal hebben al eerder investeringen gedaan in zonne-energie en in Afrika hoopt Algerije tegen 2010 zonne-energie te produceren. Wetenschappers geven wel toe dat het lange tijd en hoge investeringen zal kosten om Europa te voorzien van energie uit Noord-Afrika. In de Zuid-Europese landen, die als transferlanden voor de energie dienen, kan de huidige capaciteit de energie uit Afrika niet aan. Maar voor de consument zou de energie wel goedkoper kunnen worden. Volgens wetenschappers is duurzame energie beter betaalbaar als ze over een grote oppervlakte wordt opgewekt.

Zonne-energie is één van de duurzame energiebronnen die de interesse van Europa genieten. De Europese Commissie begrijpt dat de uitstoot van CO2 alleen maar kan dalen als de mogelijkheden in Europa ten volle benut worden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

 1. allard lanson:

  Een fantastisch plan. Iedereen zou hier in moeten investeren en dit ondersteunen. Europa zet zich hier mee op de kaart en maakt zich onafhankelijk van olie etc. Hiermee gaan we echt een nieuw tijd perk in. Goed voor werkgelegenheid in verschillend landen. Goed voor de politieke strategie. milieu natuurlijk, kooopkracht gewone man etc etc.

  Nu nog de windmolen ring in de noordzee, zionne panelen op elke woning en we zijn er.

  Power to/from nature!!1

 2. HA-HA:

  Ik denk nou niet echt dat dit zo’n goed idee is. Want is het niet zo dat dit de projectontwikkelaars (Europeans probably) rijker maakt, maar dat de Afrikanen zelf hier weinig profeit van hebben?
  Ook lijkt het me zo dat degenen die de macht hebben over zo’n “zonnepark” niet kunnen gaan chanteren, bijvoorbeeld dreigen met het stoppen van het toevoeren van energie naar Europa? In landen in het Midden-Oosten is dit ook goed te zien, alleen dan met water. Degene die een bron hebben van een bepaalde stof of een andere zaak, maken daar al snel misbruik van, en houden veel voor zichzelf.
  Bovendien, Spanje heeft ook een gebied, waar samen met een deel van de Sahara, het meest zonne-energie van de wereld uit te halen is. Waarom wordt dit niet in Spanje gemaakt?
  Kortom: Ik ben niet zo blij met dit plan.

 3. !!yay!!:

  heb ergens gelezen dat je slechts 3% van de sahara met zonnepanelen hoeft te bedekken om heel europa van energie te voorzien. maarja ik denk niet dat de afrikanen daar heel blij mee zullen zijn wij profiteren al veel te veel van hun.

 4. Saladeen:

  De wereld zal hoe dan ook afhankelijk worden van Afrika, die technologie zullen wij zelf wel maken. Geen nederland belgie frankrijk duitsland amerika of wie dan ook zal iets komen plaatsen in de sahara.

  Zelfs al zou europa zonnepanelen plaatsen zouden ze het misbruiken tegen hun eigen volk en hun flink laten betalen zodat de directeuren nog meer geld kunnen vangen.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?