RSS

Meditatie wetenschappelijk onderzocht

mediteren“Wij hadden nooit verwacht dat mediterende mensen zo’n verstrekkende controle konden uitoefenen op hun eigen bewustzijn”. (Hersenonderzoeker Troels Kjær, The Kennedy Institute, Kopenhagen, Denemarken)

Onderzoekers hebben voor het eerst in de geschiedenis foto’s gemaakt van de hersenen in een diepe meditatieve toestand. De foto’s zijn gemaakt met een van de meest geavanceerde medische onderzoek- en research instrumenten, de PET scanner (Positron Emission Tomography) in de University Hospital in Kopenhagen. De initiatiefnemers van dit onderzoek waren de Dr. Hans Lou en Dr. Troels Kjær van het Kennedy Institute in Kopenhagen. Zij wilden graag weten of “bewustzijn” gemeten kan worden.

In rust.
Deze foto is genomen terwijl de persoon nog in alle rust gelegen was in afwachting van het moment dat hij aan de meditatie kan beginnen. De hersenstam en de verebellum (voor) zijn beide actief. Een indicatie dat de persoon klaar is om aan te vangen met mediteren.

Meditatie
Deze foto toont de staat van de hersenen tijdens meditatie. Het visuele gedeelte in het achterhoofd en het gedeelte van de hersenen boven, waar het tast- en richtingsgevoel zetelt, zijn zeer actief en in verbinding met het lymbic systeem. Dat betekent dat men beter is staat is om te visualiseren. Ook het centrum voor lange termijn geheugen is opmerkelijk actiever tijdens meditatie.

Abstract
Deze foto is genomen tijdens het gevoel van blijheid en relaxen bij bewustwording van de eigen identiteit. Een hele mond vol, maar mensen die wel eens aan meditatie doen, kennen dit gevoel en ervaren dit als zeer prettig. Het spraakcentrum is hier heel actief.


Concreet
Voornamelijk het visuele centrum en het centrum voor de tastzin zijn hier actief, terwijl de persoon in kwestie visualiseert dat hij een mooie zomerdag beleeft. Vooral tijdens het visualiseren van het eigen gelaat (aangezicht) traden er opmerkelijke schommelingen op.

Wat niet op de foto’s te zien is, maar wat wel uit de onderzoeken naarvoren kwam is dat alle schommelingen in de hersenactiviteiten symmetrisch waren, iets dat buiten meditatieve toestand zeer zelden voorkomt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Lia Cornelisse:

    Beste Happy news

    Ik heb een aantal jaren geleden een onderzoek gedaan wat beide hersenhelften doen.en hoe je de rechterhelft kunt activeren ,daar heb ik vorig jaar beschermen,s rechten op verkregen.Ik geef momenteel lezingen en trainingen.Tevens zijn we een stichting LiSas aan het oprichten om opleidingen te geven aan therapeuten
    Wilt u hier meer over weten kunt u mij bereiken via de mail of tel,nr,0623150443.

    Lia Cornelisse

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?