RSS

Duurzame energie nu al goedkoper dan fossiele brandstoffen

Centrales op basis van duurzame energie zijn nu al gemiddeld goedkoper dan die op basis van fossiele brandstoffen, als rekening wordt gehouden met de impact van het klimaatakkoord in Parijs. Dat blijkt uit een analyse door Carbon Tracker Initiative.

In de analyse simuleert Carbon Tracker Initiative (CTI) de gemiddelde kost van stroomproductie op basis van steenkool, gas, wind- en zonne-energie in centrales die nu gebouwd zouden worden.

In tegenstelling tot eerdere vergelijkingen houdt CTI daarbij ook rekening met het klimaatakkoord van Parijs, waarin de wereld zich voorneemt de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden en zo dicht mogelijk bij 1,5 graden. Door dat akkoord komen landen onder toenemende druk om hun CO2-uitstoot te verminderen, met gevolgen voor de levensduur en de productiebelasting van fossiele centrales die ze nu nog bouwen, stelt de studie. Als er met die nieuwe factoren rekening wordt gehouden, vermindert de economische logica van dergelijke centrales aanzienlijk.

Als er met de nieuwe factoren rekening wordt gehouden, zijn hernieuwbare energiebronnen nu al goedkoper, zeggen de onderzoekers. Die trend zal zich naar alle waarschijnlijkheid doorzetten, naarmate klimaatactie urgenter wordt en de snelle groei van hernieuwbare energie de technologieën goedkoper maakt en de economische logica van fossiele brandstoffen verder ondermijnt.

“Beleidsmakers en investeerders moeten bij hun beslissingen de gedateerde veronderstellingen in vraag stellen die geen rekening houden met de richting die de wereld heeft gekozen in Parijs”, zegt James Leaton, hoofd Onderzoek van CTI. “Verder plannen in een business-as-usual-scenario op het vlak van belasting en levensduur is een recept voor ‘stranded assets’ (onbruikbaar geworden investeringen, nvdr).”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?