RSS

Omschakeling naar biologisch ondernemen wordt makkelijker

De omschakeling van gangbaar naar biologische landbouw wordt vergemakkelijkt. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken introduceert een borgstelling voor financiering van het werkkapitaal, om zo de drempel voor de omschakeling voor agrarisch ondernemers te verlagen.

Staatsecretaris Van Dam: ‘Bedrijven kunnen met de garantieregeling gemakkelijker financiering krijgen voor de omschakeling. Ik hoop hiermee een stimulans te geven aan de groei van de biologische sector in Nederland. Als meer gangbare boeren overstappen naar biologisch, dan helpt dat in onze ambitie voor een duurzame landbouwsector.’

De markt voor biologische landbouwproducten groeit, met name in de EU en de VS, door verkoop via onder meer supermarkten. De biologische productie in Nederland groeit minder snel, waardoor het relatieve marktaandeel van de Nederlandse biologische land- en tuinbouw afneemt. Het kabinet ziet daar kansen. Als meer gangbare bedrijven omschakelen naar biologisch, dan is dat één van de sporen waarmee de Nederlandse landbouwsector kan verduurzamen en concurrerender kan worden.

Tijdens de omschakelperiode moeten de regels voor biologische productie reeds worden toegepast, maar kunnen de producten nog niet als biologisch worden verkocht. Deze periode kan tot 3 jaar duren, afhankelijk van de soort productie. Dit betekent dat het omschakelende bedrijf in die periode extra kosten heeft. Deze tijdelijke onbalans is voor de omschakelende ondernemer onvermijdbaar. De borgstelling voor het werkkapitaal maakt financiering daarvan door de banken mogelijk.

De nieuwe voorziening is in samenwerking met de banken voorbereid en wordt opgenomen in de binnenkort te publiceren nieuwe regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten, opvolger van de Garantstelling Landbouw, die per 1 januari 2017 opengesteld wordt. In de tussenliggende tijd bereiden de banken zich voor op de nieuwe borgstellingsregeling. Met deze voorziening geeft de staatssecretaris tevens uitvoering aan de Kamermotie van de Kamerleden Koşer Kaya en Thieme.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?