RSS

Geheime TTIP-documenten onthuld – Red de democratie. Teken voor een referendum over TTIP!

Greenpeace Nederland heeft maandagochtend geheime documenten van de TTIP-onderhandelingen onthuld. Daarmee laten ze zien hoe onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet. Greenpeace eist dat de onderhandelingen voor het handelsverdrag tussen EU en VS direct worden stopgezet.

ttipleaks-live-banner

Bedrijfsleven praat mee
“Deze documenten laten zien dat miljoenen mensen terecht bezorgd zijn over TTIP”, zegt Faiza Oulahsen, campaigner bij Greenpeace Nederland. “TTIP is een gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven.” Uit de teksten blijkt keer op keer dat het bedrijfsleven heeft mogen meepraten. En dat terwijl burgers en maatschappelijke organisaties niet tot nauwelijks worden geraadpleegd.

Vanuit het oogpunt van milieu- en consumentenbescherming zijn de volgende punten het meest zorgwekkend:

Belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt
Normaal gesproken hebben landen altijd het recht om handel te reguleren ter bescherming van mens en milieu. In geen van de hoofdstukken die Greenpeace in bezit heeft, is dat recht opgenomen. De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen.

Klimaatactie wordt moeilijker
Terwijl eind vorig jaar in Parijs afspraken zijn gemaakt om het klimaat te beschermen, voorspellen de gelekte documenten weinig goeds op dat vlak. Zo is het niet mogelijk de import aan banden te leggen van CO2-intensieve brandstoffen zoals olie uit teerzanden.

Voorzorgsbeginsel
Het in de EU gebruikelijke principe dat alleen producten die bewezen veilig zijn op de markt komen, wordt in de gelekte documenten vervangen door een in de VS gebruikelijke benadering dat gevaarlijke stoffen niet verboden maar ‘gemanaged’ worden. Dit ondermijnt de mogelijkheid om preventieve maatregelen te nemen, bijvoorbeeld om hormoonverstorende stoffen te weren.

Red de democratie.

Teken voor een referendum over TTIP!

Wil jij meehelpen TTIP te stoppen?

Klik hier om de petitie te ondertekenen.

 

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?